NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

„Ausztrália fantasztikus csomópont a magyar vállalkozások számára!”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetközi Irodája (NI) és Ausztrália Nagykövetsége közös szervezésében került sor Ian Biggs nagykövet előadására április 29-én a Ludovika Főépület Szent László Kápolnájában. A Ludovika Nagyköveti Fórum soron következő alkalmához kapcsolódó panelbeszélgetésben a japán nagykövet, Hikariko Ono is részt vett.

A rendezvény elején Kitta Annamária, az NI irodavezetője köszöntötte a vendégeket, majd Pier Paolo Pigozzi, az NKE nemzetközi rektorhelyettese megnyitóbeszédében röviden bemutatta az előadót. Elhangzott: Ian Biggs 2023 tavaszától Ausztrália nagykövete Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Magyarországon, Szlovéniában és a Szlovák Köztársaságban. Hazájának képviselője továbbá a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségben (NAÜ), és Ausztrália állandó ENSZ-képviselője. Korábban a tengerentúlon iráni, törökországi és szaúd-arábiai nagykövetként, indiai, ausztriai és szíriai misszióvezető-helyettesként dolgozott.

Ian Biggs Az indopacifikus térség jövője című előadásában a régió bemutatását követően felelevenítette az Ausztrália és Magyarország közti kapcsolatok történetét – a diplomáciai kapcsolatfelvétel immár ötven esztendőre tekint vissza – kiemelve az ott élő magyarok hozzájárulását hazája politikai, tudományos és üzleti életének fejlődéséhez. Kiemelte: hazájában mintegy 80 ezren vallják magukat magyar származásúnak. Az országra jellemző multikulturális identitás az alapja a külpolitikának is, amely az értékekről és prioritásokról szól – emelte ki Ian Biggs. „Ausztrália számára nincs nagyobb prioritás, mint egy békés, virágzó és biztonságos indopacifikus régió védelme és fenntartása, amely lehetővé teszi minden ország számára az együttműködést, a kereskedelmet és a boldogulást, a nemzeti érdekeik érvényesítését a nagyobb hatalmak kényszerétől mentesen” – szögezte le.

Részletes beszámolónkat a ludovika.hu cikkében olvashatják.

 

Szöveg: Kovács Lilla

Fotó: Szilágyi Dénes