NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Sikerülhet főszerepben megőrizni az embert?

Az ember és közösségei a legújabb technológiák között címmel szervezett közös konferenciát az Alkotmánybíróság (AB), a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Információs Társadalom Kutatóintézete (ITKI) május 16-án, a Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében.

A résztvevőket elsőként Török Bernát, az NKE EJKK igazgatója, az ITKI intézetvezetője köszöntötte. Mint elmondta, immár az ötödik éve, erős hagyományt teremtve gyűlhetünk össze a tavaszi információs társadalom konferencián. Lelkesítő, hogy nem csupán a szervezők, de a jelentkezések alapján már az előadók is várják az alkalmat. Török Bernát hozzátette: a jogi fősodor mellett több más tudományterület közös gondolkodására van szükség, hogy sikerüljön megőrizni az ember főszerepét a technológia fejlődése során.

Kulcsfontosságú az akadémiai szféra számára a legújabb technológiák jelentette kihívások és lehetőségek megismerése, használata és megértése, amiből a régió képzési és tudományos központjaként az NKE sem kíván kimaradni. Ezért is ad otthont immár ötödik alkalommal az ország legkülönbözőbb részeiből érkezett, eltérő tématerületeken szakértő előadók hagyományos és sokszínű párbeszédének – hangsúlyozta megnyitó beszédében Christián László r. dandártábornok, az NKE oktatási rektorhelyettese. Az algoritmikus gondolkodás ritkán alkalmazható a társadalomtudományok területén, a félreértések kiküszöbölésére pedig folyamatos párbeszédre van szükség a tudományterületek között, amelyre jó alkalom e konferencia is – tette hozzá megnyitójában Bitskey Botond, az AB főtitkára.

Az új szabályokkal sincs semmi új a nap alatt, változatlanul a GDPR szabályait kell alkalmazni – emelte ki Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke A NAIH szerepe az EU-s adatjogszabályok végrehajtásában – különös tekintettel a Mesterséges Intelligencia Rendeletre című előadásában. Üdvözölte, hogy az EU Digitális Csomagja felismerte, a kontinensnek digitális szuverenitásra van szüksége – nemcsak gazdasági, hanem nemzetbiztonsági vagy alapjogvédelmi szempontból is.

Az ITKI felmérése szerint a magyarok 84%-a jobban védené az emberi kreativitás eredményeit, mint az MI produktumait, s nem is fizetne azokért annyit, mint egy emberi alkotásért – emelte ki a Mesterséges intelligencia és szellemi tulajdon – világvége vagy egy új világ kezdete? című előadását Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökhelyettese, az ITKI kutatója.

A konferencia a plenáris előadások után szekcióülésekkel folytatódott a nap folyamán: három ülésben, tíz szekcióban összesen közel 50 előadással. A plenáris ülésről részletesebben is olvashat az egyetem tudományos portálja, a ludovika.hu cikkében.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes