NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

„Minden kisebbséggel foglalkozó lapnak szerepe a kultúraközvetítés”

A Kisebbségi Szemle című folyóirat bemutatóját és az ahhoz kapcsolódó szakmai panelbeszélgetést tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a Kisebbségpolitikai Kutatóműhely és az Egyetemi Könyvtár közös szervezésében május 15-én.

Mészáros Zoltán, az NKE Egyetemi Könyvtárának főigazgatója megnyitóbeszédében arról szólt, hogy a folyóirat bemutatójának méltó helyszíne a Központi Könyvtár, amely a több mint 130 folyóiraton túl, a Kisebbségpolitikai Különgyűjteménynek is otthont ad. A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy milyen komoly munkát igényel egy-egy folyóiratszám létrejötte. Hozzátette, a mai digitális világban felmerülhet a kérdés: vajon van-e még létjogosultságuk a papíralapú lapszámoknak? Mészáros Zoltán úgy véli, van olyan folyóirat, amelynél fontos ez a típusú megjelenés, „a kisebbségpolitikai vonatkozású folyóiratok jellemzően ilyenek”.  Ugyanakkor a digitális tartalomnak is sok előnye van, de a főigazgató szerint a „hibrid forma” az optimális. Mint például a Kisebbségi Szemle, amely nyomatott változatban és digitálisan is megjelenik. „A kisebbségpolitikai témájú lapok részben a tudomány, részben a kultúra területén mozognak. Minden kisebbséggel foglalkozó lapnak a kultúraközvetítés az egyik legfontosabb szerpe”, mert ezáltal válik unikálissá az egyéb tudományterületek lapjaival szemben – állapította meg Mészáros Zoltán.

Gyurcsík Iván rektori tanácsadó, a Kisebbségpolitikai Kutatóműhely vezetője, az esemény moderátora köszöntőjében ismertette a kutatóműhely tevékenységét, emlékeztetve arra, hogy a Műhely az elmúlt időszakban több hazai és nemzetközi konferenciát szervezett. Egyebek mellett emlékeztetett, hogy 2023-ban a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvánnyal közösen az Országgyűlésben tartották meg a Mit üzen a világ magyarságának Duray Miklós emlékkonferenciát, az északi számi kisebbség helyzetéről szóló nemzetközi tanácskozást és a Kollektív bűnösség Közép-Európában a második világháború után és ma című nemzetközi konferenciát. Gyurcsík Iván megjegyezte: az elsőként és harmadikként említett eseményről könyvek kiadása van folyamatban a Ludovika Egyetemi Kiadóval együttműködésben. A kutatóműhely vezetője tevékenységük fontos állomásának nevezte továbbá Schöpflin György professzor könyvhagyatékának hazahozatalát, amelyet – özvegye Piret Peiker nagylelkű felajánlásának köszönhetően – a Központi Könyvtárban helyeztek el. Gyurcsík Iván kiemelte, hogy a Kisebbségpolitikai Kutatóműhely tagjai fontosnak tartják bemutatni a magyar nyelven megjelenő kisebbségpolitikával, kisebbségi ügyekkel foglalkozó folyóiratokat Magyarországon és a határon túl is. Ennek apropójából rendezték meg a Kisebbségi Szemle bemutatóját.

A köszöntőket követő panelbeszélgetésen Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, a folyóirat szerkesztője ismertette, hogy a negyedévente megjelenő Kisebbségi Szemle 2016-ban jött létre a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szerkesztésében. Annak társkiadványaként egy évvel később, 2017-ben jelent meg először a Hungarian Journal of Minority Studies (HJMS) angol nyelvű évkönyv. Mindkét periodika a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiadásában jelenik meg. Leszögezte: a kisebbségpolitika terén kiváló az együttműködés a különböző műhelyek, intézetek között, alkalmanként együttműködnek a Kopp Mária Intézettel és a Mathias Corvinus Collegium Ifjúságkutató Intézetével is. Az új folyóiratok elindításával olyan tanulmányok megjelentetése volt a cél, amelyek a tudományos közösséget közelebb hozzák a nemzetpolitika működéséhez, ugyanakkor a nemzetpolitikai döntéshozók számára is alkalmazható ismereteket nyújtanak. „A demográfia, az oktatás, a választás, vagyis a külhoni magyar társadalom működése és az ehhez kapcsolódó folyamatok kapnak hangsúlyos szerepet” – fogalmazott Kántor Zoltán a folyóirat tematikus számainak témáiról szólva.

Gazsó Dániel, a Kisebbségpolitikai Kutatóműhely tagja, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának tudományos munkatársa, a folyóirat alapító társszerkesztője elmondta, hogy a fent említett periodikák a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiadásában jelennek meg, valamint a Magyar Tudományos Akadémia II. és IX. osztályainak egyes bizottságai által rangsoroltak. A Kisebbségi Szemle eddig megjelent lapszámai a kisebbségkutatás és a határon túli támogatások szinte minden szegmensét felölelik. Egyebek mellett a kisebbségi jogokat, a kisebbségvédelem országos és nemzetközi vetületeit, de a kisebbségpolitikai, nemzetpolitikai kérdéseket, a parlamenti, tartományi és önkormányzati választások kisebbségi közösségekre gyakorolt hatásait is.

Az eseményen a negyedéves Kisebbségi Szemle 2016-tól megjelent lapszámait, valamint a hozzá tartozó angol nyelvű évkönyv, a Hungarian Journal of Minority Studies 2017-től megjelent köteteit tárták a közönség elé. Az NKE Egyetemi Könyvtárában a folyamatosan bővülő teljes sorozat a május 15-én megvalósuló folyóirat-bemutató panelbeszélgetést követően vált elérhetővé.

Az egyes lapszámok IDE kattintva elérhetők, a bemutatót követően pedig az NKE Egyetemi Könyvtárában is hozzáférhetők lesznek.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Kisebbségi Szemle