NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a 14. Ludovika Fesztiválra

Hozzávetőleg húszezer résztvevő látogatott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által, immár hagyományosan megrendezett Ludovika Fesztiválra május 9. és 11. között.  A háromnapos eseményen a koncertek mellett népszerű hazai és külföldi előadók is színesítették a Ludovika Szabadegyetem programkínálatát, de természetesen a gyerekek sem maradtak élmények nélkül, a családi nap ugyanis számos izgalmat tartogatott számukra.

Május 9-én és 10-én a Ludovika Szabadegyetem programsorozaté volt a főszerep, amelynek tematikáját idén a hazai soros EU-elnökség fókuszpontjai határozták meg. Az előadások témáiban hangsúlyos szerepet kapott a bővítéspolitika, a versenyképesség erősítése, a demográfiai kihívások, a védelempolitika, valamint az illegális migráció következményei.

Olyan nemzetközileg elismert szakemberek tartottak előadást a Ludovika Campuson, mint Michael Anton, a Hillsdale College oktatója és tudományos munkatársa, a Claremont Institute vezető munkatársa, a Trump-adminisztráció korábbi nemzetbiztonsági tisztviselője, aki az orosz-ukrán háború hatására megváltozó világrendről beszélt. Angela Vidal Gandra da Silva Martins, Brazília korábbi családügyi államtitkára a család jövőformáló szerepéről tartott előadást. A nyugat-balkáni régió uniós csatlakozásának kérdését több panelben is megvitatták a szakértők, egyebek mellett Dževada Šuško, a szarajevói egyetem professzora is a fesztivál vendége volt. David Frances Sierra Leone korábbi külügyminisztere az EU és Afrika kapcsolatáról tartott előadást.

Az illegális migráció kihívásairól Marsai Viktorral, a Migrációkutató Intézet vezetőjével Juan Ángel Soto Gómez, a Fortius Consulting alapító igazgatója, Mark Krikorian, a Center for Immigration Studies ügyvezető igazgatója, illetve Tibor P. Nagy nagykövet, a Trump-kormányzat korábbi afrikai ügyekért felelős helyettes államtitkára osztották meg gondolataikat.

Demográfiai kihívások témában mások mellett Louise Perry brit újságíró, író és műsorvezető a liberális feminizmus ellentmondásai témában vett részt online panelbeszélgetésen Nagy Annával, az Egyszülős Alapítvány kuratóriumi elnökével, de Charles Sapin francia újságíró, szerzővel, Doug Stokes brit akadémikussal és Mary Harrington brit újságíróval is találkozhattak az érdeklődők.

Versenyképességi témakörben szó volt a többi között az űrverseny kérdéseiről, de részt vett a fesztiválon Christian H.M. Ketels, a Harvard Business School tudományos főmunkatársa. Védelempolitikai témában egyebek mellett a NATO jövőjéről beszélgetett Sumantra Maitra, az American Ideas Institute kutatási igazgatója, a védelmi innováció szerepéről a katonai képességfejlesztésben pedig Mehmet Atak, a Nurol Makina Hungary ügyvezető igazgatója osztotta meg gondolatait, a védelmi ipar magyar vonatkozásairól Jasper Rauh, a Reinmetall magyarországi részlegvezetője beszélgetett Palkovics Lászlóval, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatójával.

A hazai előadók névsora is széles körű volt. Az NKE oktatói és kutatói mellett többek között Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel, Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkárral, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral, Zsigmond Barna Pál parlamenti államtitkárral, Győri Enikő európai parlamenti képviselővel, Martonyi János korábbi külügyminiszterrel, Stumpf István a miniszterelnök Stratégiai Tanácsadó Testületének tagjával, Kósa Ádám európai parlamenti képviselővel, a foglalkoztatási és szociális bizottság magyar tagjával és Kajári Ferenc altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar Főnökének helyettesével is személyesen találkozhattak a résztvevők. 

A Ludovika Fesztiválon ingyenes koncertekkel várták az érdeklődőket május 10-én. Fellépett Áron ‘Apey’ András, Kovács Julcsi és zenekara, valamint a Kollányi Akusztik és Galambos Péter, de T. Danny, DJ Sterbinszky, Náksi, DJ Bréda Bia is gondoskodott a fergeteges hangulatról.

Az NKE számára fontos a hagyományőrzés, amelynek egyik meghatározó mozzanata a Ludovika Fesztivál alkalmával megtartott Száznapos ünnepség, amely az augusztus 20-i ünnepélyes tisztavatás előtti utolsó lépcsőfok a végzős tisztjelöltek számára, és amelyet ezúttal május 11-én rendeztek meg az MH Ludovika Zászlóalj szervezésében. Ugyanezen a napon, a családi nap részeként a szélesebb közönség is betekintést nyerhetett az egyes hivatásrendek világába: a honvédségi programok mellett rendészeti bemutatókkal várták az érdeklődőket, akik a Ludovika Campuson testközelből tekinthették meg egyebek mellett a PZH-2000 önjáró löveget, de a katonai kibertér, valamint a kiberhadviselés rejtelmeibe is bepillanthattak, illetve egy tűzszerész robotot is megismerhettek. A Ludovika Sportegyesület jóvoltából ovitenisz és vívás, valamint tonfa bemutatót is láthattak a Ludovika Campusra érkezők. A Készenléti Rendőrség Kutyás Alosztálya látványelemekkel tarkított őrző-védő kutyás bemutatót tartott, de a szervezők a többi között a Ludovika Zászlóalj segítségével harcászati bemutatóval is készültek.

Május 11-én a gyerekkoncerteké volt a főszerep, ahol a közönség meghallgathatta Szalóki Ágit és a PASO Kids-et, valamint fellépett a Ludovika Big Band és a Pénzügyőr Zenekar is. A gyerekek nemcsak az Orczy Kalandparkban, de egy „szédületes” labirintusban, ninja pályán, logikai-, ügyességi és társasjátékokkal is próbára tehették ügyességüket. Mindemellett arcfestés, kiállítások és kézműves programok is várták a kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes