NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Közel félmilliárdos veszteség nem maradhat következmények nélkül a futballpályán sem

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Kar (RTK) Közbiztonsági Tanszékének legutóbbi konferenciáján a futball, azon belül is a sportrendezvényeken való eltiltás, a kitiltás és a kizárás jogintézményei kerültek a középpontba április 29-én.

Az eseményen öt olyan előadó ismertette tapasztalatait és mutatott rá a jövő megoldásaira, akik az elmúlt években folyamatosan végigkísérték a magyar futball korántsem érdemtelen sikereit, csak ezt éppen egy egészen más, alternatív aspektusból. A sportsikerek természetes velejárója a szurkolói extázis. Minden egyes mérkőzés alatt – és azt megelőzően is – óriási munka zajlik a háttérben ahhoz, hogy ez valóban a lehető legjobb, legideálisabb körülmények között bontakozhasson ki. Ezt az átfogó, komplex munkát mutatták be az érintettek a konkrét gyakorlati példákat érintve.

Elsőként Major Róbert r. ezredes, az NKE RTK Közbiztonsági Tanszékének vezetője és Hajnal Kornél r. alezredes, az NKE RTK Közbiztonsági Tanszék mesteroktatója köszöntötte a jelenlévőket. Az előadásokat megelőzően kiemelték, hogy a szurkolói rendbontások elleni harc erőteljes, fontosak a szankciók, és amíg a szurkolók biztosítják a jó hangulatot, a biztonságuk garantálása is elengedhetetlen feladat.

Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet Bűnözéskutatási és Elemzési Tudományos Osztályának vezetője előadásában kiemelte: egy szankció akkor éri el célját, ha az jogfosztó, illetve minden szankciónak akkor van értelme, ha az hatályosul is. Egyre több a teltházas mérkőzés, a beléptetési rendszert pedig rendkívül nehéz kialakítani úgy, hogy mindenkit azonosítson, és mindenki időben bejusson a mérkőzésre. Nagy László Tibor előadásában részletes statisztikai adatokat is bemutatott, amelyek kapcsán elmondta, hogy az elmúlt években közismertté vált szurkolói kártya bevezetése érte el a javuló tendenciát.

Suhajda Molnár Krisztina, a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntető szakági elnökhelyettese bírói oldalról közelítette meg a sportrendezvények látogatásától való eltiltás, kitiltás és kizárás jogintézményeit. Előadása során konkrét jogeseteket mutatott be, hangsúlyozva: eltiltást legtöbb esetben szabadságvesztés és pénzbüntetés mellett szabtak ki a bíróságok, bizonyos esetekben elzárás, közügyektől való eltiltás és pártfogó felügyeletek alkalmazására is sor került.

Szabadkai Ákos, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) biztonsági igazgató-helyettese az MLSZ négy évvel ezelőtti Magyarország – Anglia világbajnoki selejtező mérkőzést követő eljárási cselekményeiről beszélt. A találkozó korántsem az eredmény, hanem a szurkolók által tanúsított magatartás miatt volt hangsúlyos a sajtóban, különösen a nemzetköziben. Ezt követően az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) két zárt kapus mérkőzésre kötelezte az MLSZ-t, valamint (2021-es árfolyamon számolva) közel 66 millió forint értékű pénzbüntetést szabott ki. Ezzel az összeggel, illetve a két zárt kapus mérkőzés esetében lehetséges teltházas jegybevétellel számolva összesen majd’ félmilliárd forint veszteséget könyvelhettünk el”jelentette ki Szabadkai Ákos. Hozzátette: céljuk, hogy belföldi visszhang alakuljon ki a szurkolói társadalomban arról, hogy az MLSZ nem marad tétlen semmilyen rendbontás vagy egyéb szabályok megsértését követően.

Barsi Gábor r. alezredes, rendőrségi tanácsos, a Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozási Osztályának vezetője az MLSZ sportrendezvényein történt bűncselekmények nyomozási szakaszairól beszélt. Előadásában több javaslatot is megfogalmazott a jövőre nézve, miszerint szükséges a technikai rendszerek további fejlesztése, minden jegyértékesítés regisztrációhoz kötése, valamint a stadionon belüli mozgástér szigorúbb korlátozása.

Dévai András r. alezredes a Nemzeti Nyomozó Iroda Műveleti Szolgálat Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Bűnözői Csoportok Elleni Osztályának vezetője a sportrendezvények bűnügyi biztosításának menetét mutatta be. Mindenekelőtt az adott rendezvénnyel kapcsolatos szűrő, kutató munka kezdődik el, amit a társszervezetekkel történő koordináció követ. Elmaradhatatlan minden alkalommal a hírszerzés, humán erőforrásból származó információgyűjtés, együttműködőkkel való kapcsolattartás. Ezt követően kezdődik meg a tényleges műveleti előkészítő tevékenység.

A résztvevők összegzésként egyetértettek abban, hogy szemmel látható a fejlődés az elmúlt tíz-tizenöt évben, és össze sem lehet hasonlítani a jelenlegit a kétezres évek eleji vagy még korábbi állapotokkal. A lelátókon egyre több családos szurkoló jelenik meg, megnőtt a sportrendezvények, különösen a futball események iránti érdeklődés, mindez az eddig bevezetett szigorítások, intézkedések sikerességét bizonyítva.

 

Szöveg: Pálfalvi Zoltán

Fotó: Szilágyi Dénes