NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Együttműködési megállapodás az EUM-mel

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma (EUM) együttműködési megállapodásának elsődleges célja, hogy egyetemünk támogassa Magyarországot a 2024. július 1.- december 31. között zajló Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségének sikeres betöltésében.

A megállapodás értelmében az NKE hallgatói bázisával, oktatási és tudományos kapacitásával hozzájárul Magyarország törekvéseihez az elnökség betöltésében, a hazai rendezvények lebonyolításához az elnökségi kapcsolattartók kiválasztását és felkészítését végzi, kutatási projekteket indít, tudományos konferenciákat szervez, valamint biztosítja az elnökségi feladatok ellátásával kapcsolatos egyéb tevékenységek ellátását.

Az elnökségi feladatokra a felkészülést az Egyetem 2022 novemberében kezdte meg, 2023 márciusában Varga Réka, az ÁNTK dékánja vezetésével megalakult az EU Elnökség Munkacsoport. Az Államtudományi és nemzetközi Tanulmányok kar az elmúlt másfél évben 100 hallgató kiválasztását és felkészítését szervezte meg az elnökségi feladatokra, a Karhoz kötődő Európai Tükör című folyóirat két tematikus lapszámot jelentetett meg, az Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézete két tudományos kötetet adott ki az uniós szakpolitikák és Magyarország prioritásainak elemzésével, valamint több tucat rendezvényt szervezett az Egyetem az NKE EU Elnökség Stratégia keretein belül.