esemény

Pályázati felhívás Erasmus+ tanulmányi mobilitásra és szakmai gyakorlatra

Pályázati felhívás

Erasmus+ tanulmányi mobilitásra és szakmai gyakorlatra

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rektora pályázatot hirdet hallgatói tanulmányi mobilitásra és szakmai gyakorlatra a 2017/2018-as tanév mindkét félévére az Egyetem hallgatói számára.

Pályázati időszak:

2017. február 13 – március 7.   12:00

Pályázhatnak:

 • az Egyetem alap-, mester- és doktori képzéseiben résztvevő hallgatói,
 • akik hallgatói jogviszonyban állnak az Egyetemmel nappali vagy levelező tagozaton, valamint a kiutazás évében is aktív státusszal rendelkeznek,
 • tanulmányi mobilitásra való pályázás esetén kiutazásuk idejére legalább két lezárt félévvel rendelkeznek (a pályázás időpontjában elegendő egy lezárt félévvel rendelkezni, szakmai gyakorlat esetén ez nem kitétel),
 • magyar állampolgárok, illetve Magyarországon tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel rendelkező, vagy menekültstátuszú hallgatók.
   

További információ és link a teljes felhíváshoz

Cimkék: erasmus, mobilitás, 2017

„Hadtudomány és a 21. század” - doktorandusz konferencia

  • hhk plakat01

A konferencia célja, hogy a hadtudomány művelői együtt gondolkodjanak a 21. század katonai, biztonsági kihívásairól, másrészt a harmadéves doktoranduszaink bemutassák, milyen eredményekre jutottak az eddigi kutatásaikban. Az eredményes konferencia érdekében, tisztelettel várjuk a témavezetőket, oktatókat és minden érdeklődőt, akit a hadtudomány aktuális kérdései foglalkoztatnak.


A konferencia időpontja: 2017. február 22-23.

Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem

(1101 Budapest Hungária krt. 9-11.)

IMO épülete, II. emelet Konferenciaterem


"Az építészeti örökség integrált védelmének eszközei Magyarországon és Franciaországban" című konferencia

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar Általános Közigazgatási Jogi Intézete az Université de Nantes-al, a Magyarországi Francia Nagykövetséggel, a Budapesti Francia Intézettel és a Városfejlesztés Zrt-vel együttműködve konferenciát rendez

2017. február 23-án

a Budapesti Francia Intézetben

Az építészeti örökség integrált védelmének eszközei Magyarországon és Franciaországban

címmel francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással

A konferencián történő részvétel ingyenes, de regisztációhoz kötött. Regisztráció: info@varosfejlesztes.hu


Ismertető:

Városaink belső városrészeinek vonzóvá tétele a fenntartható urbanizáció egyik legfontosabb kihívása. Megválaszolása elválaszthatatlanul összefonódik építészeti és városi örökségünk megőrzésével. Műemlékeinktől a város arculatát meghatározó jellegzetes építészeti együttesekig terjedő építészeti örökségünk integrált védelme nem csak nehéz és összetett feladat, hanem a helyi fejlődés lehetséges motorja is. Az, hogy be tudja-e tölteni a húzóerő szerepét, alapvetően azon múlik, sikerül-e a településfejlesztés és az értékvédelem szempontjait összehangolni, és a közösség építő tevékenységének szolgálatába állítani. Ezért döntő jelentőségű városaink sorsának alakulása szempontjából a műemlékek és az építészeti örökség védelme, valamint a szabályozáson és a közszféra építési beavatkozásán alapuló - operatív - városrendezés-városfejlesztés eszköztára. Hatékony és rendeltetésszerű használata nagymértékben elősegítheti, hogy építészeti örökségünk olyan városi szövetbe integrálódjon, amely a dinamikusan fejlődő városi élet anyagi hordozója, és ezáltal városaink fenntartható fejlődésének biztosítéka. A szinkrontolmácsolással megrendezésre kerülő francia-magyar konferencia ennek érdekében nyújt bepillantást az építészeti örökség védelmének legkorszerűbb franciaországi és magyarországi szabályozási eszközeibe, a hazai tapasztalatokba, a 2014-2020-as fejlesztési időszak körvonalazódó gyakorlati eredményeibe és a 2020 utáni perspektívákba, valamint a Franciaországban és Magyarországon egyaránt bevált, operatív városfejlesztési eszköztárba. Az előadók a téma elismert képviselői. A konferencia különösen hasznos lehet a közszféra döntéshozói, örökségvédelmi valamint településfejlesztési tervezéssel és megvalósítással foglalkozó szakemberei számára.


A magyar villamosenergia-termelés jövője - kerekasztal beszélgetés

A magyar villamos energia-rendszer jövőbeli pályájának modellezése fontos feladat. A most működő nagyerőművek többsége 2035-ig eléri élettartalma végét. Paks I 2037-es bezárása, illetve az atomerőmű tervezett bővítése további új elemet jelent a rendszerben.

A tervezett paksi bővítés, illetve Paks I. élettartamának vége, valamint az új erőműpark forgatókönyveinek tervezése legalább órás bontású valós idejű adatsoros modellekre, és nem aggregált adatokra kell, hogy épüljön. Az így végzett modellfutás eredménye ellátásbiztonsági (rendszerirányítás, termelési mutatók), gazdasági (jövedelmezőség, behozatal-függés) és környezeti (kibocsátás, megújulók aránya) szempontból is képes választ adni arra, hogy melyik forgatókönyv milyen következményekkel jár.

A cikk 3 forgatókönyvet képezett le, amelyekben a szenes, megújuló és atomerőmű kap szerepet változó súlyozással, és megvizsgálta az ellátásbiztonság, gazdaságosság és környezeti terhelés kérdését is.

A workshop feladata a terület szakembereinek elképzeléseit megjeleníteni a cikk adta területen.

- Dr. Hetesi Zsolt

Meghívott hozzászólók:

 • Prof. Dr. Aszódi Attila, Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos (felkérés alatt)
 • Dr. Stróbl Alajos, Pöyry-Erőterv Zrt.,  főmérnök
 • Tóth Tamás, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), főosztályvezető
 • Dr. Gács Iván docens, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
 • Dr. Kiss Tibor, Pécsi Tudományegyetem docens, társszerző
 • Perger András, energiapolitikai szakértő, Greenpeace
 • Sáfián Fanni, Energiaklub kutató

Moderátor:

Lakatos Zsófia, a Magyar PR Szövetség elnöke

Program:

13:30-14:00 Regisztráció, welcome kávé

14:00-15:30 Szerzői előadások, felkért előadók referátumai

15:30-15:45 Kávészünet

15:45-17:00 Vita kerekasztal

Cimkék: FFTK, kerekasztal, 2017
Ludovika Szabadegyetem X. előadás

Dr. Ujházi Lóránd: A Magyar Katolikus Egyház szerepvállalása a migrációs válság kezelésében a vatikáni bevándorlási politika fényében