esemény

Egyetem Napja

Egyetemünk 2017. március 28-án, az Egyetem Napján ünnepli fennállásának és a magyar közszolgálati felsőoktatás megújításának 5. évfordulóját.  Ezen alkalomból szoboravatással egybekötött ünnepi megemlékezést tartunk, amelyet a hagyományos egyetem napi ünnepi szenátusi ülésünk követ.

Program

8:00    Buttler János szobrának avatása - Ludovika főépület, Díszaula

            Egyetemi ünnepség - Ludovika főépület, Széchenyi Díszterem

            Az eseményen ünnepi beszédet mond: Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

10:00  Ünnepi szenátusi ülés - Ludovika főépület, Széchenyi Díszterem

             Ünnepi köszöntőt mond: Prof. Dr. Patyi András rektor

15:00   Szent László névadó ünnepség - Ludovika főépület, Kápolna

             Köszöntőt mond Dr. Lomnici Zoltán, a Szent-László-emlékév Tanácsadó Testület tagja.

             Ünnepi beszédet tart Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

16:00   Szentmise - Ludovika főépület, Kápolna

             Az ünnepi szentmisét Bíró László katolikus tábori püspök celebrálja.


Víz Világnapi rendezvénysorozat - Közös Mérőgyakorlat

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Kar közös mérőgyakorlata.


"Vizek és talajok műanyagszennyezése – időzített bomba?" c. konferencia

Hazánk természeti környezetének épsége nem csak a nemzet jólétének egyik legfontosabb feltétele, hanem stratégiai kérdés is, mely magában foglalja a mind jobban felértékelődő édesvízkészlet használhatóságát, a mező- és erdőgazdaságot, valamint az élelmiszer-biztonságot is. Vizeinkbe és a talajba becslések szerint évi több százezer tonna műanyag hulladék kerül, mely aprózódik és anyagaik részben kioldódva bekerülnek a táplálékláncba.  A műanyagok hosszan tartó és egyre növekvő környezetszennyezést okoznak, emellett egyes komponenseik sokszor már rendkívül kis koncentrációban is maradandó változásokat hoznak létre a vízi- és felsőbbrendű életközösségek genetikájában, csökkentve a szaporodási képességet és növelve a mutációk számát. A kioldódott hormon hatású anyagok (biszfenolok, ftalátok stb.) kémiai stabilitásuk miatt felhalmozódhatnak a magasabb rendű élőlényekben s jövőnkre nézve szinte beláthatatlan veszélyforrást jelentenek. Tényleg ilyen veszélyes a helyzet?

A fentiekre való tekintettel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinete szakmai konferenciát szervez Vizek és talajok műanyagszennyezése – időzített bomba?” címmel.

A konferencia célja, hogy elismert szakértők tapasztalatait bemutatva segítse a közigazgatási vezetők kompetenciáinak fejlődését, különös tekintettel az Európai Uniós szabályozásokra.

További részletek és program: http://fenntarthato.uni-nke.hu/esemenyek_-rendezvenyek/2017/04/04/idozitett-bomba

Cimkék: FFTK, konferencia, 2017


International Teaching Week


Repüléstudományi KonferenciaAmerika Tanulmányok Kutató Központ Indítórendezvény

  • Amerika Tanulmányok Kutató Központ Indítórendezvény - Meghívó
  • Fájl letöltése

Ludovika Szabadegyetem X. előadás

Dr. Ujházi Lóránd: A Magyar Katolikus Egyház szerepvállalása a migrációs válság kezelésében a vatikáni bevándorlási politika fényében


VIII. Önkormányzati Vagyongazdálkodási konferencia

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kara és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. szervezésében 2017. április 28-án.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kara, valamint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. 2017-ben is megrendezi az évek óta kiemelkedő érdeklődésre számot tartó konferenciáját, az idén a VIII. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferenciát 2017. április 28-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Kampuszán.

A rendezvényen közreműködnek az önkormányzati vagyongazdálkodás jeles közjogi, illetve a tudományos élet képviselői.

Az ingyenes konferenciánk az idén is az önkormányzati vagyongazdálkodás aktuális kérdéseinek, problémáinak, legjobb megoldásainak bemutatására hivatott.

A konferencia első részében (900-1500 óra között) konferencia előadásokra, majd a délután folyamán (1500-1800 óra között) szekcióülésekre és pódiumbeszélgetésekre kerül sor az önkormányzati ingatlanok értékbecslésének egyedisége, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vagyongazdálkodási kérdései, az önkormányzati ingatlangazdálkodás és üzemeltetés jellemzői, valamint az önkormányzati beruházás fejlesztés aktualitásai témakörökben.

Az egyes szekciókban pódiumbeszélgetésre kerül sor, amely során egy 20-30 perces elnöki nyitó előadást három–három szakértői reflexió, majd pedig a hallgatóság kérdéseinek, felvetéseinek megvitatása követ.


Előzetes regisztráció az alábbi címen lehetséges 2017. április 10-ig:

https://docs.google.com/forms/d/1UuiH9x8Uva56KXi7qb3Dga_y7yIln7Vj_EhAWBjSWl8/editMeasuring Governance 2017 Conference

Measuring Governance 2017 Conference

May 3rd, 2017
National University of Public Service, Ludovika Campus, Main Building
2 Ludovika sqr., 1083 Budapest


Programme

Wednesday, 3rd of May:

9:30 - 12:30: Plenary, high level introductions
Keynote speeches:
Measuring Governance in Hungary
Measuring Governance in Europe
Measuring Governance in OECD
Measuring Governance in Russia

14:00 - 17:00: Sections (2 presentation & discussions)
Security and Democracy
Competitiveness & Economy
Well-being & Sustainability
Effective Public Administration

19:00: Gala Reception
Cultural programme
Wine tasting


Registration form: 

https://goo.gl/forms/cd4l0CXQN3jhXakN2


For more information visit: http://en.uni-nke.hu/research/good-state-and-governance-2017/measuring-governance-conference-2017


A közszolgálat karbon lábnyoma nemzetközi tudományos konferencia
Conference Of Central European Middle East Experts On Current Issues

  • Conference Of Central European Middle East Experts On Current Issues - Invitation
  • Fájl letöltése

Országos Fenntarthatósági Szakmai Nap 2017

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinete (NKE FFTK) nemzetközi tudományos konferenciát szervez az éghajlatváltozás következményeivel kapcsolatos rezíliencia és alkalmazkodás, természet- és társadalomtudományi kérdései témájában, különös tekintettel a települések, városi ökoszisztémák vonatkozásában.

Ezúton kérjük fel mindazon kutatókat, tudósokat az együttműködésre, akik rendelkeznek az éghajlat antropogén változása által kiváltott társadalmi, környezeti, gazdasági kérdésekre (legyen az ipari a közlekedési, élelmiszer-biztonsági vagy áramtermeléssel kapcsolatos vagy oktatási/nevelési, kommunikációs) újszerű eredményekkel, javaslatokkal vagy megoldásokkal, és készek ezt kutatótársaikkal megosztani, és nyilvánosan megvitatni.

A konferencia témája

Egyre több ember él városias környezetben, ahol a fenntartható fejlődés érdekében egyre komolyabb kihívásoknak kell megfelelni. A növekvő népesség, és a fokozódó fogyasztás próbára teszi a városi ellátórendszereket, és a városok természetes környezetét is. Változó éghajlati feltételek között kell egyre sűrűbben lakó emberek számára megfelelő élettani, hőmérsékleti viszonyokat fenntartani, mobilitásukat segíteni, energiafelhasználásukat a környezeti további terhelése nélkül megoldani, hulladékukat kezelni. Mivel az emberiség egyre nagyobb hányada fordul a városok felé, azok infrastruktúrája is nyomás alatt áll, és mivel a városiasult életforma többlet fogyasztással és többlet környezeti teherrel jár, így a fenntartható városok megálmodása korunk talán legnagyobb kihívása. Nemcsak környezeti és technikai problémákkal állunk szemben (klímaváltozás, fenntartható energia- és hulladékgazdálkodás stb.), hanem társadalmi jellegűekkel is (nyomornegyedek, bűnözés, társadalmi fenntarthatóság). A jövő megoldásainak jelentős része a városokban fog megformálódni.

A konferencia szekciói azokra a kérdéskörökre koncentrálnak, amelyeknél a tudományterületek közötti együttműködés és párbeszéd leginkább elősegítheti a klímaváltozás megértését és a rá adott válaszok megtalálását.

További részletek: http://fenntarthato.uni-nke.hu/esemenyek_-rendezvenyek/2017/05/25/orszagos-fenntarthatosagi-szakmai-nap-2017