Szűkítés


Minden Címke 680

Korrupció elleni küzdelem felsőfokon

  • Integritás továbbképzés
  • Integritás továbbképzés
  • Integritás továbbképzés
  • Integritás továbbképzés
  • Integritás továbbképzés
 • Előző
 • Következő

A korrupció elleni fellépés az egyik fő célja annak a szakirányú továbbképzésnek, amelyben idén januárban 47 kormánytisztviselő tett sikeres záróvizsgát, szerzett” integritás tanácsadó” szakképesítést, s vált az elsők között Magyarországon ilyen szakemberré. A továbbképzést sikeresen teljesítő közszolgálati tisztségviselők oklevelüket február 21-én vehették át Budapesten.

Az oklevélátadó ünnepségen Dr. Kis Norbert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem továbbképzési és nemzetközi rektorhelyettese beszédében kiemelte, az integritás képzés pozitív nemzetközi visszhangra talált, ugyanis az Európai Bizottság néhány hete megjelent anti-korrupciós jelentése   említést tesz a képzésről, mint jelentős lépésről a korrupció elleni küzdelemben Magyarországon. A rektorhelyettes hozzáfűzte, hogy a képzés folytatódik, ugyanis már elindult a második évfolyam. 

Dr. Biró Marcell a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára beszédében utalt arra, hogy a képzés egyik fő célja a köztisztviselői és kormánytisztviselői munka becsületének helyreállítása Magyarországon, illetve hogy visszaálljon a bizalom a közigazgatás iránt és az integritás tanácsadó képzésnek köszönhetően maradéktalanul megvalósulhat a kultúraváltás a közigazgatásban.

Dr. Rétvári Bence a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az eseményen elmondta, hogy olyan képzés megvalósításának lehettek a részesei, amire korábban nem volt példa Magyarországon, amely egyben fontos mérföldkő a korrupció elleni harcban és ez a fajta képzés minden nemzetközi jelentésben pozitív visszhangra talált. Rétvári Bence kihangsúlyozta, hogy fontos feladat vár a frissen végzett integritás tanácsadókra, akik szemléletformáló erővel bírhatnak majd a magyar közigazgatás rendszerében.


Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke beszédében kiemelte: a 2011-es év jelentette a fordulópontot a korrupció elleni küzdelemben. Ebben az évben született meg ugyanis az állami szervek korrupció elleni küzdelemben való együttműködéséről szóló szándéknyilatkozat, ekkor kötelezte el tehát végérvényesen magát az állam az integritás alapú közigazgatási kultúra megszilárdításának ügye iránt. Domokos László, a képzés fővédnökeként arra is felhívta a figyelmet, hogy az ÁSZ nyomon követi majd a frissen végzett hallgatók tevékenységének eredményeit és hasznosulását, ugyanis a számvevőszéki ellenőrzések, valamint a minden évben elvégzett Integritás-felmérés során értékeli a közintézmények integritását, korrupció elleni védettségét.

A rendezvényen Dr. Jávor András a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke is köszöntötte az oklevelet szerző integritás tanácsadókat.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igényei alapján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében megvalósuló továbbképzés elősegíti, hogy a közszolgálatban dolgozók képesek legyenek a korrupciós jelenségek időben történő felismerésére, a szabálytalanságok és visszaélések kivizsgálására, valamint megismerjék az etikus kapcsolattartás szabályait.

A „Korrupció megelőzése és a közigazgatás-fejlesztés áttekintése” című ÁROP-1.1.21 számú projekt keretében, 2013. február 22-én indult el – közel 50 fő részvételével – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által kifejlesztett „Integritás tanácsadó” szakirányú továbbképzés, amelynek fővédnöke az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László.

A képzéshez kapcsolódó tananyag illeszkedik a kormány korrupcióellenes stratégiájához és törekvéseihez, valamint a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési koncepcióhoz is.

A hiánypótló, nemzetközi jelentőségű képzési fejlesztés egyszerre szélesíti a közigazgatási, a rendészeti, és a közigazgatási képzési területeken az ágazati jellegű szakirányú továbbképzések skáláját.

A szakirányú továbbképzés célja olyan közigazgatási szakértők képzése, akik stratégiai szemlélettel rendelkeznek, ismerik a közigazgatási szervek működési-gazdálkodási rendszerét, a szükséges jogi, szociológiai és pszichológiai tudás birtokában képesek a korrupció és a visszaélések kockázatának csökkentésére, megelőzésére, arra, hogy a közigazgatási szervezetben támogassák az integrált irányítási rendszer erősödését.

A két féléves képzésre olyan felsőfokú végzettségű kormánytisztviselők nyerhettek felvételt, akik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által felügyelt kiválasztási eljáráson megfeleltek.

A képzés hallgatói elméleti és gyakorlati ismeretekre tehettek szert a korrupció elleni fellépés, az integritás, a szervezeti kockázatelemzés és a közszolgálati etika témában.