Szűkítés


Minden Címke 680

Együttműködés az Országgyűlési Könyvtár és az egyetemek között

  • Országgyűlési Könyvtár megállapodás
  • Országgyűlési Könyvtár megállapodás
  • Országgyűlési Könyvtár megállapodás
  • Országgyűlési Könyvtár megállapodás
  • Országgyűlési Könyvtár megállapodás
  • Országgyűlési Könyvtár megállapodás
 • Előző
 • Következő

Az Országgyűlési Könyvtárba szóló tiszteletbeli olvasójegyeket vehettek át Kövér László házelnöktől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselői a parlamenti könyvtár és az egyetemek, kutatóintézetek találkozóján, a Parlament Vadásztermében, április 10-én.

A rendezvényen Kövér László eredményesnek nevezte az Országgyűlés Könyvtárának tavaly befejezett felújítását, amelyet szerinte az is igazol, hogy az azóta eltelt egy évben duplájára növekedett a könyvtár olvasóinak a száma.

A házelnök hangsúlyozta, az Országház az elmúlt öt évben a közjogi, intézményi és fizikai megújulás jelképe lett, ezt példázza az itt elfogadott új alaptörvény, az újjászervezett őrség és múzeum, valamint az újjáépült Kossuth tér is. Ezeket az átalakításokat politikai vita kísérte, az Országgyűlési Könyvtár megújulásáról azonban mindvégig egyetértés volt. "Ezért jogos büszkeséggel állapíthatjuk meg, hogy nem csak új köveket raktunk le az Országház előtti térre, de keresett és hasznos kiadványokat is feltettünk a megújult Országgyűlési Könyvtár polcaira" – fogalmazott Kövér László.

Az Országgyűlési Könyvtár nemcsak a törvényhozás, hanem a tudományos élet számára is fontos helyszín, hiszen a parlamentarizmus, a jog, a politológia, valamint a modern történelemtudomány egyik leggazdagabb szakkönyvtára - mondta Kövér László, aki ezért is tartja fontosnak, hogy szoros kapcsolat legyen a parlamenti könyvtár és az oktató, kutató intézmények között.

Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója Európában is egyedülállónak nevezte a parlament könyvtárát, amely egyszerre szolgál a tudományt támogató nyílt szakkönyvtárként, valamint a parlamenti képviselők és munkatársaikat segítő intézményként.

Az Országgyűlési Könyvtár 2010 és 2012 között létrejött digitalizált törvényhozási tudástára mintegy 2 millió oldalnyi kiadványt tartalmaz, a 2013 és 2014 közötti fejlesztésével pedig a korábbi ötezer helyett már mintegy 40 ezer kötet érhető el a polcokról. A könyvtár fő gyűjtőkörei az állam- és jogtudomány, a politikatudomány és a modern kori egyetemes történelem. A felsorolt területek mellett válogatva gyűjti a könyvtár a magyar történelem, az újkori egyetemes történelem, a közgazdaságtan, a szociológia, valamint a statisztika szakirodalmát. A nagy olvasóteremben 130 férőhely áll az olvasók rendelkezésére, itt 500 polcfolyóméteren közel 40 000 kötetes kézikönyvtári állományban böngészhet az olvasó. A kézikönyvtárban 12 szakterületi bontásban, tematikus csoportokban találhatók a dokumentumok.

Tóth Éva, a könyvtár nyilvános szolgáltatások osztályának vezetője elmondta: az Országgyűlési Könyvtár olvasóinak 80 százaléka a felsőoktatásban hallgató diák vagy ott dolgozó oktató, kutató. Az együttműködés részeként a könyvtár szeretne minél hatékonyabban megjelenni. a felsőoktatási intézmények honlapjain, közösségi fórumain, de személyesen is. Emellett szervezett könyvtárlátogatásokat, szemináriumi foglalkozásokat kínálnak a könyvtár helyiségeiben. Javaslatot is várnak a felsőoktatási intézményektől a könyvtár anyagának bővítésére.  

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes