Jelenleg 3 bejegyzés található 19 April 2017 dátummal

Kitüntették az NKE oktatási rektorhelyettesét

  • fokep
  • dsc0868 2
 • Előző
 • Következő

Szent György Érdemjelet vehetett át a Rendőrség Napja alkalmából Dr. Kovács Gábor dandártábornok. Az NKE oktatási rektorhelyettesének rendőri szolgálati munkáját több kollégájával együtt az Országos Rendőr-főkapitányság épületében rendezett ünnepségen ismerték el.

Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrség állományában huzamosabb időn keresztül nyújtott kiváló és példaértékű szolgálatellátása elismeréseként 8 rendőrnek –köztük Kovács Gábornak - adományozott Szent György Érdemjelet. Emellett kilencen rendőrségi főtanácsosi, 28-an pedig rendőrségi tanácsosi címet kaptak az ünnep alkalmából.  A rendezvényen kiosztották az „Év Körzeti Megbízottja”, az „Év Ellen-Szer Rendőre”, valamint az „Év iskolai bűnmegelőzési tanácsadó tisztje” díjakat is.

Kovács Gábor rendőr dandártábornok 2012 februárja óta látja el az oktatási rektorhelyettesi feladatokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Emellett jelenleg is vezetője a Rendészettudományi Kar vezetéselméleti tanszékének. Habilitációját 2008-ban szerezte a jogelőd Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, egyik alapítója a Magyar Rendészettudományi Társaságnak, amelynek az elnökségében jelenleg is dolgozik. Jelentős nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik, a többi között Törökországban és Németországban is vett rész tanulmányutakon.

A Szent György Érdemjel a rendőrség állományában munkájukat huzamos időn keresztül kiválóan végző, a közösség elé példaképül állítható hivatásos szolgálati, kormánytisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyban állók elismerésére, illetve a rendőrség munkáját segítő személyek elismerésére évente összesen 30 fő részére adományozható.

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes 

Megosztás a Facebook-on


Túl az első X-en

  • fokep
  • dsc0756 2
  • dsc0761 2
  • dsc0786 2
  • dsc0791 2
  • dsc0809 2
  • dsc0834 2
  • dsc0847 2
  • dsc0853 2
 • Előző
 • Következő

Akár a jövő politikusai is ott lehettek azon a vetélkedőn, amelynek országos döntőjét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületének Széchenyi Dísztermében rendezték. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája közös szervezésében, immáron második alkalommal megtartott eseményen 10 középiskolás csapat versenyzett az értékes díjakért.

A szervezők a tavalyi vetélkedőhöz hasonlóan idén is azzal a céllal indítottak programsorozatot, hogy a középiskolás korú fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét. A többfordulós versenyben a diákoknak nemcsak lexikális tudásukról kellett számot adniuk, hanem kreatív feladatokat teljesítve meg kellett szólítaniuk saját korosztályukat is, hogy meggyőzzék őket a voksolás fontosságáról. Ebben az évben 110 csapat 440 diákja indult a megmérettetésen, az 5 középdöntőből végül 10 csapat került be az NKE-n tartott országos döntőbe. Dr. Pálffy Ilona elmondta, hogy bár idén kisebb volt az érdeklődés a programsorozat iránt, de nagy öröm, hogy így is sok középiskolás megméretette magát a vetélkedőn. Az NVI elnöke szerint, aki bejutott az országos döntőbe, az már nyertesként tekinthet magára. A szakember reméli, hogy a versenyző diákok közül minél többen folytatják majd pályájukat ezen a területen. Pálffy Ilona hozzátette, hogy jövőre az országgyűlési választások és a várhatóan egyre gyakoribb népszavazási kezdeményezések miatt jóval több feladatuk lesz a szervezet munkatársainak, így 2018-ban nem rendezik meg a középiskolás vetélkedőt.

A verseny döntőjének helyet adó, az egykori Honvéd Ludovika Akadémia épületének létrehozásáról beszélt köszöntőjében Prof. Dr. Patyi András. Az NKE rektora elmondta, hogy a névadó Mária Ludovika mellett számos felajánlás érkezett a katonai akadémia megalapítására, az adományozók névsorát ma már meg is lehet tekinteni a díszterem előtti folyosón. Elhangzott, hogy a Honvéd Ludovika Akadémiát 1945 után bezárták, míg végül 2014-ben az NKE főépületeként éledt újjá. „Visszatérhetett korábbi helyére a katonai felsőoktatás, amelynek más feladatok mellett egyetemünk az alapintézménye”- hangsúlyozta a rektor.  Elmondta, hogy az NKE olyan állami alapfunkciókkal is foglalkozik, mint például a választás, ezért az ezzel összefüggő jogi, közigazgatási ismereteket egy külön szak keretében tanulhatják a hallgatók. Patyi András a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként elmondta, hogy a testület sokszor heti rendszerességgel ülésezik és jelenleg elsősorban a népszavazási kezdeményezések elbírálásával van elfoglalva. „Azt kívánom a versenyzőknek, hogy a választójoggal és tulajdonképpen a demokrácia fundamentumának számító véleménynyilvánítás szabadságának intézményével kapcsolatos érdeklődésüket sokáig tartsák meg, legyenek aktív, érdeklődő közéleti polgárok”- tette hozzá Patyi András.

„Két év múlva kerül sor az európai parlamenti választásokra, ezért különösen fontos, hogy a szavazókorúság közelébe kerülő középiskolások minél felelősségteljesebb döntést hozzanak. Ezt segíti ez a vetélkedősorozat is” – mondta köszöntőjében Kotlár Eszter. Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája PR-referense hozzátette, hogy az Európai Parlament a világ második legnagyobb parlamentjeként hoz olyan döntéseket, amely alapvetően határozza meg az európai jövőképet. Szerinte ez a jövőkép most elég homályos és sok válaszút is áll az EU előtt, de van ok ünneplésre is, hiszen idén 60 éve született meg az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó római szerződés. „Ez emlékezet minket arra, hogy az egységes Európa gondolata sokkal több és mélyebb annál, mint amit a mindennapok során, a felszínen érzékelünk”- tette hozzá Kotlár Eszter.

Az országos döntőn résztvevő 10 csapat tagjai a tesztfeladatok kitöltése után sajtótájékoztatót tartottak és frakcióvitán is részt vettek. A legjobbnak a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium Nightingale nevű csapata bizonyult, ők a strasbourgi Európai Parlamentbe utazhatnak el iskolájuk több diákjával és tanárával együtt. A második helyet a Választók nevű formáció, míg a harmadikat a Cenzus nevű csapat szerezte meg. Az első három helyezett csapat tagjai értékes mobiltelefonokat, illetve táblagépeket is hazavihettek.

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on


Látogatás a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán

  • img 4465
  • img 4767
  • img 4462
 • Előző
 • Következő

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem határon túli tehetséggondozási programjának keretében ezúttal az NKE szakkollégiumainak képviselői előtt nyílt meg a lehetőség, hogy április 10-14-e között a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán lebonyolított szakmai programok keretében mutassák be az általuk képviselt szervezetek tevékenységét, illetve prezentálják tudományos kutatásaik eredményeit.

Prof. Dr. Balog Adalbert, a Sapientia EMTE tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese, az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács elnöke, valamint Hauer Melinda egyetemi főtitkár fogadta a Dr. Németh András őrnagy, ETDT elnök által vezetett egyetemi delegációt. A Sapientia oktatási infrastruktúráját és képzéseit  Dr. Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Kar dékánhelyettese mutatta be. Az egyeztetések során a két egyetem szakkollégiumai közti együttműködés lehetséges dimenzióiról is szó esett, valamint a szakkollégiumaink Makovecz Programba történő bekapcsolódásának lehetőségei is terítékre kerültek. A látogatás alkalmat adott arra is az NKE és a Sapinetia hallgatói számára, hogy az OTDK-ra való felkészülés jegyében, egy workshop keretében mutassák be pályamunkáikat, illetve kutatási részeredményeiket egymásnak, sokszor érdekes szakmai vitákat generálva.

Megosztás a Facebook-on