Szűkítés


Minden Címke 712

II. Ludovika Huszárverseny

  • fokep
  • dsc4295 2
  • dsc4329 2
  • dsc4336 2
  • dsc4351 2
  • dsc4367 2
  • dsc4516 2
  • dsc4562 2
  • dsc4571 2
  • dsc4588 2
  • dsc4592 2
  • dsc4610 2
 • Előző
 • Következő

A Ludovika Huszár Díszszakaszt (LHD) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hozta létre 2015 májusában Dr. Gál András Levente javaslatára. A LHD célja a ludovikás lovas és katonai hagyományok ápolása, az Egyetem rendezvényein és katonai hagyományőrző eseményeken való megjelenés. Így természetesen házigazdaként idén is részt vettek a Díszszakasz tagjai a Ludovika Campuson megrendezett eseményen.

A huszárverseny megnyitóján az LHD alapítója, Dr. Gál András Levente mondott köszöntőt és nyitotta meg a versenyt.

Az ünnepélyes megnyitót és a pályabejárást követően vette kezdetét a csapatverseny. Négy huszárcsapat, csapatonként 4-4 fővel hajtotta végre az első feladatot, amely alaki bemutatóból állt a 20*40 méteres díjnégyszögben.

Elsőként az isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület 1-es csapata teljesítette az előírt programot Békési Gábor vezetésével. Másodikként az isaszegiek 2-es csapata következett Palánkai József vezényletével.

A harmadik csapatot a Mogyoródi Sándor-huszárok alkották Ferenczi Jánossal az élen. Végül a negyedik csapat a házigazda Ludovika Huszár Díszszakasz csapata volt Kollár Csaba vezetésével.

Az alaki gyakorlatoknál nem csak a feladatok pontos végrehajtását, hanem a csapattagok egymással való összhangját, a jármódok közötti átmenetek minőségét, a parancsok kiadásának milyenségét is figyelte a zsűri. Minden alaki gyakorlat bemutatása után sor került a csapatok küllemi bírálatára is. Ekkor ellenőrizték a fegyverek és felszerelések meglétét, a korhűséget, a karbantartottságot és az egyenruhák állapotát, összhangját.

A versenyszám utáni ebédszünet alatt a „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület két tagja és segítőik tartottak pörgős és izgalmakban bővelkedő honfoglalás-kori bemutatót.

Ezek után vette kezdetét az egyéni ügyességi verseny. A résztvevőknek 8 akadályt kellett leküzdeni 60 másodperces alapidő alatt. A versenyszám egyik különlegessége az volt, hogy egykezes szárhasználattal kellett teljesíteni az akadálypályát, mert a másik kéz a kardot tartotta, amelyet egyes feladatoknál használni kellett. Az ügyességi pályán voltak egyszerű ugróakadályok is, de némelyiknél ugratás közben vágást is végre kellett hajtani: egy oszlop tetején elhelyezett bábút kellett lecsapni a karddal. Volt, ahol három magasan elhelyezett koszorút kellett begyűjteni a kard segítségével. A „folyosó” nevű feladat során jobbra és balra 3-3 vágást kellett ejteni, hogy az oszlopok tetején álló bábúk a földre kerüljenek. Az akadályok teljesítésére meghatározott pontszámot kaphatott a versenyző. Végezetül az győzött, aki hibátlanul, vagy a legkevesebb pontlevonással, a leggyorsabban tudta teljesíteni a pályát.

Az egyéni ügyességi verseny után ismét a „Pusztai Rókák” következtek. Ezúttal látványos 16. századi könnyűlovas harcászati bemutatót tartottak. Eközben a zsűri összeszámolta a pontszámokat az eredményhirdetéshez, amelyre a nap zárásaként került sor ünnepélyes keretek között. A versenyszámokban 1-3 helyezett került díjazásra.

A csapatverseny díjazottjainak sorrendje megegyezett az indulási sorrenddel, azaz az első díjat az isaszegi 1-es csapat érdemelte ki. Második lett az isaszegi 2-es csapat, harmadikok a mogyoródiak és végül negyedik a Ludovika csapata. A zsűri küllemi külön díjat adott át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesület Ludovika Huszár Díszszakasz részére, elismeréséül annak, hogy az ő csapatuk rendelkezett a legegyöntetűbb ruházattal és felszereléssel.

Az egyéni ügyességi versenyben az isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület tagjai állhattak a képzeletbeli dobogó első három helyére. Az első helyet Palánkai József vívta ki magának kiváló, hibátlan és nagyon gyors lovaglással Tű nevű heréltjén. Mögötte második helyen végzett Békési Gábor Sátán nyergében, harmadik Horváth István Vénusz nevű lovával.

Az egyéni ügyességi versenyszám I. helyezettje Balla Zoltán emlékdíjat vehetett át a tavalyi egyéni ügyességi verseny győztesére emlékezve, aki sajnos az idei versenyt már nem érhette meg. Ezentúl minden évben átadásra kerül ez a díj az ügyességi szám győztesének.

Az ünnepélyes díjátadó során Jubileumi emlékplakettet kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesület Ludovika Huszár Díszszakasza a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségtől. A plakettet Székely Tibor hő. huszár ezredes a szövetség elnöke adta át Kollár Csaba hő. huszár hadnagy a Ludovika Huszár Díszszakasz parancsnoka részére.

A zsűri küllemi külön díjat adott át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesület Ludovika Huszár Díszszakasz részére.

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség nevében Székely Tibor hő. huszár ezredes a szövetség elnöke a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség arany érdemkeresztjét adta át a versenyen Sándor Zsolt honvéd őrnagy a Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Lovas Szakosztály szakosztályvezetőjének

Az eseményre kilátogatókat huszár ruházati és felszerelés kiállítás, gyerekeknek pedig kézműves foglalkozás várta.