NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Grúz rektori küldöttség az NKE-n

2017. október 24-26. között a Magyar Rektori Konferencia meghívására grúz rektorok küldöttsége látogatott Magyarországra, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytassanak magyar intézményekkel. A küldöttség képviseletében hét rektor összesen 12 felsőoktatási intézménybe látogatott el. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemre Ms. Maka Ioseliani, a Georgian Institute of Public Affairs (GIPA) rektora érkezett október 25-én.

A vendégeket Prof. Dr. Patyi András, az NKE rektora fogadta, majd bemutatta az egyetemet és az itt folyó oktatási és kutatási tevékenységet.

A GIPA 1994-ben alakult és négy különálló oktatási intézményt foglal magában, BA és MA képzési programokat, illetve képzéseket kínálva, elsősorban grúz nyelven. Az oktatás keretein belül a hallgatók részére elméleti és gyakorlati ismereteket kínál a kutatás és az interaktív tanulás integrálásán keresztül, ezzel elősegítve a felsőoktatás és a szakképzés, valamint a tudományos kutatás magas szintjének biztosítását.

A grúz közigazgatás a függetlenség elnyerése után neves amerikai egyetemekkel folyó együttműködések keretében amerikai mintára szerveződött újra. Tekintettel arra, hogy Európában vannak és az Európai Unióval szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolataikat, az európai gyakorlatot is szeretnék megismerni és a legjobb tapasztalatokat felhasználni. A GIPA rektora elismerte a magyar közigazgatásban elért eredményeket, amelyekkel közelebbről is szívesen megismerkednének további együttműködés keretében.

A két intézmény közötti együttműködésre többféle lehetőség nyílik, de a tématerületet tekintve elsősorban az Államtudományi és Közigazgatási Kar jöhet számításba. Prof. Dr. Kis Norbert, az ÁKK dékánja a kar rövid bemutatásán túl ismertette az egyetemen folyó jó kormányzással kapcsolatos kutatásokat és az elért eredményeket. A többi kar képviselői röviden beszámoltak a karokon folyó oktatási és kutatási tevékenységekről.

 

Szöveg: Zsitva Katalin Anikó

Fotó: Szilágyi Dénes