Az NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár tisztelettel meghívja Önt könyvtár átadó ünnepségére.

A meghívó itt tekinthető meg.

            

            Tisztelt Egyetemi Oktató, Kutató és Hallgató!

Az Egyetemi Könyvtár ezúton hívja meg Önt a ProQuest céggel közösen megrendezésre kerülő adatbázis tájékoztatóra és tréningre.

A tréning időpontja: 2017. október 19.     csütörtök 12.00 - 14.00
A tréning helyszíne: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Ludovika Campus, Oktatási Épület, O-212-213 MULTI terem
Cím: 1083 Budapest Üllői u. 82.

A részletes program itt tekinthető meg.
FRISS HÍR a Magyar Tudományos Művek Tára új rendszerének bevezetéséről

Kedves Egyetemi Kutató, Oktató! Egyetemi Kutató!

Az MTMT új szoftverére (MTMT 2) való átállásra az MTMT Koordinációs Testület a 2017. november 1-től 31-ig terjedő időszakot jelölte ki.
Amennyiben az átállásra sor kerül, az MTMT jelenlegi rendszere legkorábban november 1-én áll le és a működő adatbázisnak (akár a visszakapcsolt korábbi, akár az új MTMT-nek) legkésőbb november 30-án el kell indulnia.


November 1-től nem lehet majd adatot rögzíteni az adatbázisban. Az átállásra abban az esetben kerül sor, ha az új szoftver tesztelése sikerrel zárul, és a tesztelésben résztvevő adminisztrátorok az átállás elindítását javasolják.

Amennyiben 2017 novemberében az átállást nem sikerül megvalósítani, arra későbbi időpontban - valószínűsíthetően 2018 nyarán - kerülhet sor a MTMT 2-re való átállásra.
            „Emberközpontú Könyvtár - Országos könyvtárszakmai konferencia a tudomány támogatásáért"


A konferencia időpontja: 2017. november 24.
A konferencia helyszíne:1083 Budapest Ludovika tér 2.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár 2017. november 24-én országos könyvtárszakmai konferenciát szervez az „Emberközpontú Tudomány – Emberközpontú Könyvtár” címmel a Magyar Tudományos Akadémia – Magyar Tudomány Ünnepe 2017. évi programsorozatának keretében.

A konferenciánk célja, hogy körbejárja a korszerű, 21. századi innovációk és infokommunikációs technológiák világában a kutatók és könyvtárosok felé irányuló új elvárásokat, a tudomány és a kutatók menedzselésének lehetséges útjait, a közösségi tevékenységeknek egyre nagyobb teret adó könyvtárak átalakuló szolgáltatási rendszerét és a könyvtárosok változó szerepét.

A konferencia programja elérhető itt.
            

„Train the Trainer” elnevezésű szakmai bemutató

Október 6-án, pénteken az Egyetemi Könyvtár megrendezésre került a Ludovika Campus új Oktatási Épületében a „Train the Trainer” elnevezésű szakmai bemutató. A 10 órakor kezdődő rendezvényt Sörény Edina főigazgató asszony nyitotta meg, majd Caroline Kerbyson, a Cambridge University Press trénere tartott két előadást. Az első előadásban a Cambridge University Press által szolgáltatott Cambridge Core adatbázisról hallhattak a résztvevők. A konferencia második részében naprakész információt kaphattak a jelenlévők arról, hogy miért fontos, hogy a kutatók tudományos folyóiratokban publikáljanak és milyen folyamatok kísérik végig a publikáció megjelenését. A délelőtt végeztével mindenki hasznos és naprakész tudással gyarapodva távozott.

A Cambridge Core adatbázis több mint 33 000 címet tartalmaz, melyből több mint 600 e-könyv. Tematikája a társadalomtudományoktól kezdve a természettudományokon át igen széleskörű. Az adatbázisban témakörökön belül böngészhetünk, illetve célzott kereséseket is végrehajthatunk, ahol a találati lista eredményeit tovább finomíthatjuk a különböző szűrésekkel. A publikációkon és könyveken túl 5 nagy gyűjteményt is magába foglal: Cambridge Companions, Cambridge Histories, Cambridge Library Collection, Cambridge Handbooks és Shakespeare Survey.

Az Adatbázis bemutató és a Tudományos publikálás prezentációk itt tekinthetők meg.

  • img 20171006 100254
  • img 20171006 100320
  • img 20171006 101048
  • img 20171006 101053
  • img 20171006 104840

Kedves Oktatók, Kutatók, Hallgatók és Egyetemi Polgárok!

A Ludovika Főépületben lévő Egyetemi Központi Könyvtár nyitvatartása: 2017. október 2-től

HÉTFŐ     9.00 - 18.00
KEDD     9.00 - 18.00
SZERDA     9.00 - 18.00
CSÜTÖRTÖK     9.00 - 18.00
PÉNTEK     9.00 - 16.00


Várjunk Olvasóinkat!

Üdvözlettel:
Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár

Kedves Oktatók, Kutatók, Hallgatók és Egyetemi Polgárok!

Ma 9.00 órától nyílik az Egyetemi Központi Könyvtár a Ludovika Főépületében és a mai napon 18.00 óráig tart nyitva.

Várunk Mindenkit!

Üdvözlettel:
Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár

Kisiskolások a bajai Víztudományi Kar Kari Könyvtárban

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának általános iskolájából 2017. május 31-én 17 első osztályos gyermek, két kísérő pedagógussal könyvtárhasználati órán vett részt a kari könyvtárban.
A tanulók egy, a számukra összeállított kvízjáték után megismerkedhettek a könyvtár felépítésével, a könyvek elhelyezésével és a könyvtárhasználat alapvető szabályaival. Mindez nem volt ismeretlen számukra, hiszen rendszeres látogatói iskolájuk könyvtárának, valamint a bajai Ady Endre Városi Könyvtár gyermekkönyvtárának is.
Az olvasói terekben sétálva, a dokumentumokat szemlélve a karon folytatott alapképzések is szóba kerültek, melynek kapcsán az ivóvíz ellátás - vagyis a tiszta víz kérdése - iránt nagy érdeklődést mutattak. A látogatás végén a Víztudományi Kar tájékoztató füzetével és ajándék könyvjelzővel térhettek vissza az iskolájukba.

  • 00699
  • 00701
  • 00703
  • 00705
Kedves Olvasók, Kutatók!

A Taylor & Francis kiadó május 31-ig próbahozzáférést biztosít a Science & Technology Library kollekcióhoz.

A próbahozzáférésben szereplő folyóiratok az alábbi oldalon érhetőek el.

Címlista és felhasználói tájékoztató a linkeken keresztül érhető el.


Az Alexander Street videó-adatbázis 2017. június 30-ig próbahozzáférést biztosít az alábbi gyűjteményekhez:Részletes leírás a szolgáltatásról
Nagy sikerű digitális műhelykonferencia az Egyetemi Központi Könyvtárban

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár 2017. május 2-án műhelykonferenciát szervezett „Go Digital – A közgyűjteményi digitalizáció aktuális kérdései” címmel a „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés” projekt keretében.

A műhelykonferencia ízelítőt nyújtott a könyvtárakat, múzeumokat és levéltárakat érintő aktuális kihívásról: A tudás és információmegőrző digitalizálásról.


    A műhelykonferencián elhangzott előadások prezentációi

Dr. Vígh Annamária főosztályvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma: A közgyűjteményi digitalizáció középtávú stratégiájának irányai

Lakos Lambert István igazgató, NKE Informatikai Igazgatóság: Az Egyetem tudásmegőrzéséhez kapcsolódó informatikai stratégia

Kovács László osztályvezető, MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet: Hosszútávú digitális megőrzés

Dr. Tóth Máté mb. osztályvezető, Országos Széchenyi Könyvtár: Digitalizálás az Európai Unióban – Közgyűjteményi és nemzetközi trendek

Markója Szilárd főosztályvezető-könyvtárigazgató, Országgyűlési Könyvtár: Parlamenti könyvtárak a digitalizációs világban

Fonyódi Krisztián múzeumi informatikai szakfelügyelő, Szépművészeti Múzeum: Aktuális körkép a múzeumi digitalizációról – Gyakorlati tapasztalatok

P. Holl Adrien főosztályvezető, Budapest Főváros Levéltára: Levéltári digitalizálás és megőrzés 2017-ben

Mészáros Zoltán termékmenedzser, Pedro Tanácsadó és Kereskedelmi Kft.: Digitalizációs eszközök a gyakorlatban

  • padanyi j
  • soreny e
  • vigh a
  • lakos i
  • kovacs l
  • toth m
  • markoja sz
  • fonyodi k
  • holl a
  • meszaros z
  • kozonseg
  • kozonseg2
  • kozonseg3
  • kozonseg4Tisztelt Egyetemi Oktatók, Kutatók!

A Magyar Tudományos Akadémia által működtetett Magyar Tudományos Művek Tára (a továbbiakban: MTMT) felhasználói felülete a közeljövőben átalakul, megújul, melynek kapcsán az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket.

Az MTMT2 rendszerre való átállást követően az MTMT jelenlegi felülete megszűnik.


Az MTMT2-re való átállás 2017. június 1. és 2017. július 31. közötti időszakban történik meg.

Az átállás során, várhatóan 2017. július 1-től az MTMT jelenlegi adatbázisa egy bizonyos időszakban nem lesz elérhető, amelynek pontos időpontjáról a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást Önöknek. A leállást követően kizárólag az MTMT keresési funkciói (olvasás és listázás) fognak működni, adatfelvitelre és szerkesztésre nem lesz lehetőség.

2017. május 2-tól az MTMT2-es verzió teszt változata nyilvánosan elérhető, melyben ki lehet próbálni a működését.

Az MTMT2 éles indítása legkésőbb 2017. július 31-vel történik, az Akadémia jelenlegi tájékoztatása alapján.

Az MTMT2 átállással kapcsolatos további információk elérhetősége.
Kedves Olvasók, Kutatók!

Jelenleg egy hónapra elérhető a Vizuális Történelmi Archívum.

A USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma gyűjteményében jelenleg közel 54.000 szemtanú visszaemlékezése található, a történelmet az azt megélt és átélt emberek történetein keresztül őrzi.
Minden egyes interjú különleges, egyedi, elsődleges forrás, mely páratlan történeteivel betekintést nyújt a múlt eseményeibe. A genocídiumok témájának megjelenítése kiemelten fontos a kutatás és az oktatás területén.

A Vizuális Történelmi Archívum a világ legnagyobb digitális gyűjteménye: több mint 114.000 órányi videóinterjút tartalmaz. Szinte minden egyes interjú teljes élettörténet, melynek része a visszaemlékező személyes története a népirtás idején, illetve azt megelőzően és követően is.
Részletesebb leírás

Az adatbázis elérése a következő linken keresztül lehetséges.
Az adatbázist minden egyetemi IP címmel rendelkező olvasó használhatja, de az első belépés elött regisztrálni kell.

Egyéb információ az adatbázisról és használati segítség.
A ProQuest libguides oldalán pedig további tájékoztatás.A ProQuest lehetővé tette négy adatbázis kipróbálását április 10-től 60 napra.

Econlit (Academic): Amerikai Közgazdásztársaság bibliográfiája, a PQCentral üzleti tartalmai az Econlit által feldolgozott folyóiratok 60 %-a teljes szöveggel elérhetők.

Inspec: Az Institution of Engineering and Technology’s (IET) által összeállított Inspec mérnöktudományi, fizikai és számítástudományi adatbázis és a kiváló ProQuest platform együttműködése segíti a kutatókat, oktatókat és hallgatókat a 16 millió adat optimális kinyerésében. Jól kiegészíti a SciTech Prémium Gyűjteményt.

Periodicals Archive Online: multidiszciplináris retrospektív gyűjtemény több száz folyóirat feldolgozásával 1805 és 2005 között

ProQuest Dissertations & Theses A&I: 4 millió munka, amiből teljes szövegű 2 millió dokumentum

Az adatbázisokat minden egyetemi IP címmel rendelkező olvasó használhatja.
Elérés a search.proquest.com oldalon, vagy közvetlenül.
Új könyveink
  • kep1
  • kep2
  • kep3
  • kep4
  • kep5
  • kep6
  • kep7
  • kep8
  • kep9
  • kep10

Tisztelt Egyetemi Oktatók, Kutatók!

Az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár kiemelt együttműködő partnere az Országgyűlési Könyvtár.A tavaly ősszel a „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című program keretében vendégül láttuk Ménesi úti könyvtárunkban a 2016-ban ösztöndíjat nyerj határon túli és hazai fiatal könyvtárosokat. Az EKKL bemutatása mellett fontosnak tartottuk, hogy megismerjük a látogatóink könyvtári munkáját, könyvtáruk jellemzőit.

2017. év elején az EKKL főigazgatója, Sörény Edina látogatást tett az Országgyűlési Könyvtárban, ahol találkozott Bellavics Istvánnak az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatójával, Markója Szilárddal, az Országgyűlési Könyvtár vezetőjével és helyettesével Dr. Redl Károllyal. A találkozó témája az Egyetem és a Hivatal által megkötött együttműködési megállapodás könyvtárra vonatkozó eleme volt.

Az eredményes együttműködés folytatásaként 2017. február 14-én az Országgyűlési Könyvtár egy, az Országgyűlési Kiadó által kiadott könyvcsomaggal ajándékozta meg az EKKL-t, amely így könyvtárunkban is elérhetővé válik.Adatbázistréning az Egyetemi Központi Könyvtárban

2017. 01. 25-én az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár és az amerikai ProQuest adatbázis szolgáltató cég első alkalommal rendezte meg közös tréningjét a ProQuest adatbázis adminisztrátorok számára a Zrínyi Miklós laktanya Egyetemi Campusán, az INKA Alapítvány informatikai támogatásával.

A tréningen számos neves hazai egyetem és intézet könyvtára képviseltette magát:

 • a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ - EISZ Titkárság;
 • a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár;
 • a Semmelweis Egyetem;
 • a Testnevelési Egyetem;
 • az Eszterházy Károly Egyetem;
 • a Budapesti Gazdasági Egyetem kari könyvtárai (KVIK, KVIK Idegenforgalmi szakkönyvtár, KKK, GKZ, PSZK);
 • a MTA Regionális és Közgazdasági Kutató Intézet.

A tréning nyitóakkordjaként Sörény Edina az EKKL főigazgató asszony köszöntötte a megjelenteket, majd Czeglédi Éva a ProQuest cég magyarországi képviseletében ismertette cégük rövid fejlődéstörténetét és bemutatta jelenlegi termékeiket. Ezt követően Stefan Voß a Proquest egyik vezető trénere angol nyelven tartotta meg előadását a jelenlévő 23 fő számára.

A program megtartását követően igény merült fel a további adatbázis tréninget megtartására is.

A programmal kapcsolatos gyors útmutató itt érhető el magyarul és angolul.

A tréning anyaga itt tekinthetők meg.


Képek a tréningről

  • 20170125 105851
  • 20170125 104801
  • 20170125 110028
  • 20170125 103943
  • 20170125 105601
  • 20170125 104401
  • 20170125 104352Képzők képzése az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltárban
Képes beszámoló a KÖFOP-2.1.2.-VEKOP-15-2016-00001 „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés” 4. alprojekt „A Közszolgálati szellemi vagyon fejlesztése, a tudáshoz jutás elősegítése” alprojekt keretében „A tudáshoz jutás elősegítése a modern info-technológiai eszközök, valamint a train to trainer alkalmazásával a közszolgálati szakemberek részére” című (100 fő indikátor) képzések megtartásáról, amiről 195 tanúsítvány került kiadásra.

A szöveges összefoglaló és az oktatási anyagok (prezentációk) itt tekinthetők meg.

  • farkasvolgyi 1
  • farkasvolgyi 2
  • hungaria 2
  • hungaria 3
  • menesi 1
  • menesi 2
  • menesi 3    Országos könyvtárszakmai konferencia

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár 2016. november 29-én országos könyvtárszakmai konferenciát szervezett „Oknyomozó Tudomány – Tudományfeltáró Könyvtár” címmel a Magyar Tudományos Akadémia – Magyar Tudomány Ünnepe 2016. évi programsorozatának keretében.

A konferenciánk célja volt, hogy körbe járja a korszerű, 21. századi info-technológia hátteret, a kutatói elvárásokat, a jogi környezet adta lehetőségeket, a könyvtárak tevékenységét a tudomány feltárásában, a tudománymenedzsmentben és a tudományos eredmények disszeminációjában, valamint bemutassa a résztvevők számára a könyvtárosok megváltozott szerepkörét ebben a folyamatosan változó és megújuló társadalmi közegben.

    A konferencián elhangzott előadások prezentációi

Prof. Dr. Kroó Norbert akadémikus, Magyar Tudományos Akadémia: Tudomány és könyvtár a 21. században

Dr. Kenyéri Katalin közigazgatási tanácsadó, Emberi Erőforrások Minisztériuma: Oknyomozás a könyvtári szolgáltatások szerzői jogi akadályai ügyében

Dr. Legeza Dénes szakmai tanácsadó, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala: A szerzői jog az Európai Unióban

Horváth Zoltánné szakértékesítési menedzser, könyvtári tanácsadó, T-Systems: Könyvtári discovery: a digitális adat- és információmenedzsment a könyvtárak és a tudományok együtthatásában

Dr. Keveházi Katalin főigazgató, Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár: A Szegedi Tudományegyetem open access politikája: tudománymenedzsment a Klebelsberg Könyvtárban

Áts József könyvtárigazgató, NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár Rendészettudományi Kar Kari Könyvtár: A tudós könyvtárostól az innovatív könyvtárig: a 21. századi könyvtár a tudományos kutatás szolgálatában

Dr. Auer Ádám, egyetemi adjunktus, szervezési igazgató, NKE Államkutatási és Fejlesztési Intézet: „Gondolatok a könyvtárban” – iránytű nélkül?

  • padanyi k
  • soreny k
  • kroo k
  • kenyeri k
  • legeza k
  • marcsi k
  • ats k
  • auer k
  • kozonseg k
  • kozonseg2 k
  • kozonseg3 k

(A szolgáltatás a képre kattintva érhető el!)

Restaurált könyvek az Egyetemi Központi Könyvtárban


Az Egyetemi Központi Könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2014-ben két jelentős értékű muzeális művet, egy hadtudományi illetve egy jogtudományi könyvet restauráltatott. A művek megtekinthetőek, illetve helyben használhatóak az Egyetemi Könyvtárban. A fotók a restaurálás előtti és utáni állapotot ábrázolják.

Carl von Plotho: Der Krieg in Deutschland und Frankreich in den Jahren 1813 und 1814 című műve az EKK Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtárában hozzáférhető.

   
   
   


Huszty István: Jurisprudentia practica seu commentarius novus in jus Hungaricum című műve pedig az EKK Közigazgatás-tudomány Kar Kari Könyvtárában hozzáférhető.