Sikeresen lezajlott a nyári edzőtábor a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon

  • lhd nyari tabor 2016

Ludovika Huszár Díszszakasza 2016. július 25-31-e között nyári edzőtáborát tartotta, a tavalyi évhez hasonlóan a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon.

A tábor napirendje a lovak ellátásához igazodott. Mindenkinek kötelessége volt "saját" lovának etetése, itatása, bokszának rendbe tétele, ápolása, szerszámainak karbantartása. Tekintettel a helyi lovak vérmérsékletére saját lovat vittünk a kezdők oktatására. Ennek a feladatnak huszárjaink magas szinten eleget tettek: a lovak a nagyfokú igénybevétel ellenére sem veszítettek súlyukból, nem sérültek, nem sántultak le, a bokszok és környékük mindig tiszta volt.

2016. július 25. hétfő: 7.00 órakor találkozó a Hungária körúton, a huszár ruhák átvétele, bepakolás, majd az egyesület által biztosított autóbusszal indulás. A tervezett indulás megcsúszott, így Dr. Gál András Levente LHD alapító köszöntője és eligazítása 10.45 órakor kezdődött, majd Balogh Zoltán vezénylő parancsnok tartott egy tájékoztatót és bemutatta Pakscha Karolina és ifj. Fülöp Sándor edzőket. A délután folyamán a lovak megismerése volt a fő feladat. Ennek keretében az edzők irányításával a lovasok gyakorolták a segítségek alkalmazását, valamint ülés fejlesztő gyakorlatokat hajtottak végre.

2016. július 26-án, a második napon az előzőkre épülve a lovak egymáshoz szoktatásáról is szólt. A délután zárásaként Grubits Róbert előadást tartott „A huszár alaki tevékenysége kötelékben” címmel.

2016. július 27-én, szerdán Grubits Róbert hő. hu. kapitány vezetésével huszár alakifoglalkozást tartottunk. Ezen belül gyakoroltuk a sor megalakítását, arcvonal menetét, irányváltoztatásait, fejlődését, a tagoszlop kialakítását és mozgását. Délután a kardvágásokat tanultuk. A délután zárásaként dr. Gőblyös István előadást tartott „A katonai lókiképzés alapjai” címmel.

2016. július 28-án, csütörtökön egy hat perces lovas karusszel betanulására került sor. Először lépésben, a különböző elemek egyenkénti gyakorlásával, majd ügetésben folyamatában is végrehajtottuk a feladatot. A délután zárásaként Győrffy-Villám András előadást tartott „Könyv bemutató és előadás” címmel.

2016. július 29-én, pénteken a karusszel és a kardvágások gyakorlása történt. Meg kell jegyezni, hogy a karusszel, terv szerint, a jövőbeni, egyetemi megnyilvánulásaink egyik programja lesz. A délután zárásaként Magyar Gusztáv előadást tartott „A huszár öltözködése különböző rendezvények, események alkalmával” címmel.

2016. július 30-án, szombat délelőtt bemutatót tartottunk. A bemutatón tiszteletét tette Egyesületünk elnöke Dr. Kovács Gábor és a Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztály Állattenyésztési Osztályának Főosztályvezetője Szépe Ferenc. Ennek keretében végrehajtottuk a karusszel programunkat, majd egy kiépített pályán kardvágásokat mutattunk be. A pálya magába foglalt vágást, szúrást és ugratást is. Délután tereplovagláson vettünk részt, amely során leküzdöttünk árkokat, meredek kaptatókat, mocsaras, vizes területeket.

2016. július 31-én, vasárnap kilovagoltunk a military pályára. Megismerkedtünk a különböző akadályokkal és néhány kisebbet a jobbak le is küzdöttek.

A gyakorlati kiképzés mellett sokat jelentettek azok az elméleti előadások amelyeket neves lovas edzők, kiváló hagyományőrző bajtársak tartottak. Ezek értékét növelte, hogy Dr. Göblyös István és Győrffy-Villám András könyvük dedikált példányait adományozták lovasainknak.

Meg kell még említeni az esti csapatépítő foglalkozásokat is. Hiszen itt értékeltük a napot és beszéltük meg a következőt. Az oldott és siker orientált légkör nagyban erősítette a csoportszellemet. 

Összességében a bábolnai tábor sikeresen zárult. A csapat tagjainak sokat javult a lovas tudása, fejlődött önbizalmuk, bátrabbak, határozottabbak lettek, erősödött a közösségi szellem.   

Az Edzőtábor a Földművelésügyi Minisztérium által nyújtott támogatásból valósult meg.

Állami méneslátogatás Szilvásváradon

  • ldh meneslatogatas

A Ludovika Huszár Díszszakasz 2016. július 2-án meglátogatta a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságot.

Reggel 7.00 órakor volt találkozó, majd együtt az egyesület által biztosított busszal leutaztunk. Az érkezés után a Lipicai Lótörténeti Kiállítást tekintettük meg. Megismerkedtünk a Lipicai lófajta múltjával, magyarországi tenyésztésének rövid történetével és a mai lovas sportokban betöltött szerepével.

Ezt követően kettes fogatokra szálltunk és elkocsikáztunk Pallavicini őrgróf parádés istállójához, ahol ma a szilvásváradi lipicai ménes legszebb apaállatai kapnak helyet.

A program a szabadon legelő ménes megtekintésével folytatódott, ahol 40-50 lovat láttunk közvetlen közelről: az anyaállatokat és az adott évben született kiscsikóikat.

Az anyakanca ménes megtekintése után a Ménesudvarba hajtottunk, ahol a hajtókocsi kiállítást néztük meg, mely feleleveníti a múltat, néhány ma már csak múzeumokban őrzött kocsi mellett a legutóbbi korszakban, a sport korában, nagy nemzetközi versenyeken is használt magyar kocsikat, szekereket, amelyek a mezőgazdaság mindennapi munkáját, a termékek szállítását szolgálták.  Ezt egy ebéd követte. A délután zárásaként tereplovagláson vettünk részt. A visszajelzések alapján a tagjaink meg voltak elégedve a Lipicai lovakkal, biztonságosan és stabilan érezték magukat a lovaglás alatt.

Összességében megállapítható, hogy Szilvásvárad megfelelő hely a szakasz kiképzésének végrehajtásához. Úgy gondoljuk, hogy a szakasz tereplovaglásra történő felkészítését augusztus hónap 26-27-28. napokon itt, Szilvásváradon fogjuk végrehajtani.

A Méneslátogatás a Földművelésügyi Minisztérium által nyújtott támogatásból valósult meg.

Májusi kiképzési nap

  • ldh majusi kepzesi nap

2016. május 28-án idén harmadik alkalommal tartotta a Ludovika Huszár Díszszakasz a lassacskán hagyománnyá váló Kiképzési napját. Az alkalomra a csömöri Kisfedeles Lovarda biztosított négy magasan képzett lovat, melyekkel a huszárok különböző osztálylovaglási, illetve lovas alaki gyakorlatokat hajtottak végre. A képzés célja az volt, hogy a csapat tagjai fejlesszék készségeiket az egységben való mozgás területén. Hasonló kiképzési napokat havi rendszerességgel hajtanak majd végre huszárjaink a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mögötti Orczy-parkban.

Erdélyi hétvégén az LHD

  • ludovika huszar diszszakasz erdelyben

2016. május 13-16. között erdélyi túrán vett rész a Ludovika Huszár Díszszakasz (LHD). Négy fő huszár és kísérőik vették az irányt május 16-án reggel Erdély vadregényes tájai felé. Utazásunk kifelé elég kalandosra sikerült, de késő estére megérkeztünk Szentegyháza nevű községbe, ahol a szállásunk volt. Vendéglátóink vendégszeretetéről talán elég annyit mondanom, hogy még ilyenkor is örömmel fogadtak bennünket és tálalták nekünk a késői estebédet. Szállásunk gyönyörű helyen volt, mindenfelől hegyekkel körülvéve, igazi erdélyi tájra nyílt kilátásunk.

Szombat reggel frissen és vidáman indultunk útnak, hogy részt vegyünk a csíksomlyói búcsún, ahol mindösszesen 450 000 magyar ember gyűlt össze, hogy együtt ünnepeljék a búcsút, és magyarságukat. A búcsúi istentisztelet a Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregrészben lett megtartva idén immár 449. alkalommal. A szentmisét követő közös himnuszéneklésnél szerintem nem létezik az a magyar ember, akinek ne telne el büszkeséggel a szíve, amikor meghallja félmillió torokból felcsendülni a magyar és a székely himnuszt.

Vasárnap felöltöttük az egyenruhát és útnak indultunk Csíkszentsimon irányába, a Szent László Gyermekotthonba, ahol Böjte Csaba atya tartott szentmisét, aminek a végén nyeregben ülve áldott meg minket és lovainkat, majd a többi megjelent huszárral együtt tiszteletkört lovagoltunk a gyermekotthon területén. Ezután a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület bemutatóját néztük végig. Majd a Szent-Anna tavat is megnéztük, ami elég izzasztó túrának minősült a huszáregyenruhában.

Ugyanezen a napon a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjét hallgattuk meg, ami szívet-lelket melengető esti program volt, amely után a szentegyházi huszárokkal volt alkalmunk megismerkedni.

Sajnos a vasárnap este már a pakolásé és a készülődésé volt, majd hétfőn kora reggel indultunk vissza, egy nem annyira kalandos, inkább már elcsigázó úton.

Úgy gondolom, hogy mind egyénként, mind csapatként sokat kaptunk ettől az erdélyi túrától, mert olyan dolgokat láttunk, hallottunk, valamint olyan eseményeknek voltunk részesei, olyan embereket ismertünk ott meg, hogy ezzel csak több lehet az ember magyarságban és önbecsülésben is.


Írta: Csete Dániel / Ludovika Huszár

Bábolnán edzőtáborozott a Ludovika Huszár Díszszakasz

2015. július 20-26. 

  • Bábolnán edzőtáborozott a Ludovika Huszár Díszszakasz 1
  • Bábolnán edzőtáborozott a Ludovika Huszár Díszszakasz 6
  • Bábolnán edzőtáborozott a Ludovika Huszár Díszszakasz 7
  • Bábolnán edzőtáborozott a Ludovika Huszár Díszszakasz 3
  • Bábolnán edzőtáborozott a Ludovika Huszár Díszszakasz 10
  • Bábolnán edzőtáborozott a Ludovika Huszár Díszszakasz 5
  • Bábolnán edzőtáborozott a Ludovika Huszár Díszszakasz 2
  • Bábolnán edzőtáborozott a Ludovika Huszár Díszszakasz 9
  • Bábolnán edzőtáborozott a Ludovika Huszár Díszszakasz 11
  • Bábolnán edzőtáborozott a Ludovika Huszár Díszszakasz 4
  • Bábolnán edzőtáborozott a Ludovika Huszár Díszszakasz 8
 • Előző
 • Következő

A Díszszakasz vezetése – Dr. habil Horváth Tibor parancsnok és Serege Gábor parancsnok-helyettes – különös hangsúlyt fektet a tagok szellemi, fizikai és szakmai felkészültségére. A rendszeres lovas edzéseken túlmenően lovas edzőtábor is segíti a tagokat lovagló tudásuk fejlesztésében. A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok támogatásának köszönhetően 2015. július 20-26. között hat napos edzőtáborban vett részt a szakasz Fülöp Sándor, Tuska Pál és Pakscha Karolina edzők irányításával.

A huszárok szigorú napirend szerint hajnali ébresztővel és fizikai edzéssel indították a napot - gimnasztika, futás és erőnléti feladatok Serege Gábor parancsnokhelyettes irányításával -, saját reggelijükre csak a lovak etetése után került sor. A közel 40 fokos hőségben megtartott napi kettő edzés során a ménes által rendelkezésre bocsátott shagya arab és angol telivér lovak megbízhatóan működtek együtt lovasaikkal a különböző gyakorlatok és alaki feladatok végrehajtásában. A lovasok látványosan fejlődtek a helyes ülés, korrekt segítségadás és díszelgési feladatok végrehajtása területén. Az edzők záró értékelése szerint a csapat jó úton halad a színvonalas huszár hagyományőrzés felé, nem csak szorgalmuk, de hozzáállásuk is példás.

A fizikai feladatok mellett a fiúk szellemi kapacitása sem maradt kihasználatlan. A huszárok lovaglás elméleti ismereteket hallhattak Tuska Pál, a Magyar Lovassport Szövetség Széchenyi István Emlékérmes lovas szakemberétől; Fülöp Sándor, négycsillagos nemzetközi lovastusa bíró a lovas sportokról és a magyar lovassport helyzetéről tartott előadást; míg Jankó Eszter nehézosztályú díjlovas az idomítás fontosságáról beszélt.

A lovas ismeretek mellett hasonlóan nagy hangsúllyal bírt a történelmi és huszár hagyományőrző tudásanyag elsajátítása. Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke – aki egyben maga is tagja a Ludovika Huszár Díszszakasznak – a magyar hagyományőrzés természetéről, a különböző egyesületek és szövetségek munkájáról tartott előadást. Az LHD számára fontos, hogy képességeinek megfelelően hozzájáruljon a huszár és katonai hagyományőrző testületeket tömörítő országos szervezet munkájához, ezért a megalakulást követően kérelmezte is felvételét a Szövetségbe. Kranzieritz Károly történész, az NKE Hadtudományi Doktori Iskola doktorandusza a budapesti I. honvéd huszárezred történetéről tartott előadást; míg Grubits Róbert, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke bemutatta azt a rendkívül színvonalas munkát és hitvallást, mely a Nádasdy huszárok hagyományőrzőit jellemzi. Képzettségük, fegyelmezettségük és összetartásuk példaként fog szolgálni az LHD számára is a jövőben. Az elhangzottakat a tábor során vetített filmek tették még kézzelfoghatóbbá, a tagok megnézték a „Hadak útján”, „80 huszár”, valamint „A könnyűlovasság támadása” című történelmi filmeket. Szintén sikerült sort keríteni a felcsúti „Az utolsó töltényig” című kiállítás megtekintésére, mely a második világháború Vértesben lezajlott eseményeit, különösen a Magyar királyi. 1. sz. huszárhadosztály harcait bemutatja be a látogatóknak.

A Bábolnán táborozó LHD huszárait meglátogatta Dr. Kovács Gábor rektorhelyettes úr is, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesület elnöke, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke, aki maga is lovas sportember, továbbá családfájában a legendás díjugrató katonatiszt, Némethy Bertalan is megtalálható. A MATASZ és az LHD közötti együttműködés a jövőben hozzáadott értéket jelenthet, mind a hagyományőrzés mind az önkéntes tartalékos szolgálat tekintetében, ezért az LHD kérelmezni fogja felvételét a MATASZ tagszervezeti közé.

Összességében leszögezhetjük, hogy a Ludovika Huszár Díszszakasz fejlődésében mérföldkövet jelentett a bábolnai edzőtábor. Külön köszönet és elismerés illeti Bérci Balázs ügyvezető igazgató urat, aki megfelelő körülményeket és lovakat biztosított huszárainknak a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon.


Írta: Tózsa Réka
Fotók: Haga Zsuzsanna


Megalakult a Ludovika Huszár Díszszakasz

2015. május 16. 

  • Megalakult a Ludovika Huszár Díszszakasz 1
  • Megalakult a Ludovika Huszár Díszszakasz 2
  • Megalakult a Ludovika Huszár Díszszakasz 8
  • Megalakult a Ludovika Huszár Díszszakasz 7
  • Megalakult a Ludovika Huszár Díszszakasz 4
  • Megalakult a Ludovika Huszár Díszszakasz 5
  • Megalakult a Ludovika Huszár Díszszakasz 3
  • Megalakult a Ludovika Huszár Díszszakasz 6
 • Előző
 • Következő

A mai napon - a Ludovika Fesztivál keretében - megalakult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesület Ludovika Huszár Díszszakasz Szakosztálya (továbbiakban LHD). A Díszszakasz megalapítására kettős alkalom szolgál. Egyrészt a kiemelkedően nagy magyar véráldozatot és magyar katonai hősiességet hozó első világháború 100. évfordulója. Másrészt az a tény, hogy az Egyetem a közelmúltban birtokba vette a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia épületeit. A Díszszakasz a budapesti 1. Honvéd Huszárezred 1914-ben rendszeresített egyenruháját és fegyverzetét viseli. A Díszszakasz zászlaja a Ludovika 1901. május 8-as zászlajának másolata, mint emlékzászló.

Az LHD alapító oklevelét dr. Gál András Levente a Nemzeti Közszolgálati Egyetem díszpolgára, a Ludovika Huszár Díszszakasz alapítója adta át Dr. Kovács Gábor rendőr dandártábornok úrnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesület elnökének; valamint az egység emlékzászlóját Dr. Horváth Tibor ezredes úrnak, az egység parancsnokának, megőrzésre.
A Díszszakasz Alapító oklevelének értelmében a Díszszakasz célja - és tagjainak feladata -, hogy a ludovikás lovas és katonai hagyományokat elkötelezetten ápolják, megjelenésükkel és viselkedésükkel hozzájáruljanak a Ludovikát is jogelődjének tudó Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlődéséhez és jó híréhez, továbbá a honvédelmi, rendvédelmi és polgári közszolgálati életpályát választó magyar fiatalok egészséges ön- és közmegbecsüléséhez.

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtoknak köszönhetően shagya arab lovakon vonulhattak fel a Díszszakasz tagjai az ünnepségen.

A Díszszakasz tagjai lovon:
• Balogh Zoltán, alezredes úr
• Csíkos Zoltán, alumni tag
• Medveczky Bálint, 1. éves honvédtisztjelölt
• Sziráczky Levente, 1. éves rendészeti tisztjelölt

A Díszszakasz tagjai gyalogosan:
• Dr. Horváth Tibor ezredes
• Serege Gábor százados
• Csete Dániel, 1. éves rendészeti tisztjelölt
• Dvorácskó Péter, 3. éves honvédtisztjelölt
• Hlacs Andor, 3. éves honvédtisztjelölt
• Kiss Zsolt, 2. éves közigazgatás-tudományi hallgató
• Kollár Csaba, rendőr zászlós, levelezős munkarendű hallgató
• Kozma László, rendőr főtörzsőrmester, levelezős munkarendű hallgató