kaad logo

A Katolikus Püspöki Konferencia ösztöndíj programja

A KAAD, a németországi Katolikus Püspöki Konferencia ösztöndíjszervezete 50 éve adományoz tanulmányi és kutatói ösztöndíjakat olyan ifjú akadémikusok számára, akik magukat katolikusnak vallják (de egyházi alkalmazáson kívülállók).  A Kelet-Európa Program keretében évente kétszer (márciusban és szeptemberben) pályázható ösztöndíj külföldi tanulmányok folytatásához, tudományos továbbképzésekhez, illetve kutatásokhoz. Az érdeklődők az általuk szabadon választott német egyetemen, kutatóintézetben, levéltárban, klinikán, stb. folytathatják továbbképzésüket.


Pályázati határidő és pályázás módja

Pályázhatnak

Az ösztöndíj időtartama és mértéke

Szükséges dokumentumok

További információkPályázati határidő és pályázás módja

A németországi Katolikus Püspöki Konferencia évente kétszer ír ki pályázatot.  A pályázatot a tavaszi szemeszterben június 30-ig, az őszi szemeszterben január 15-ig kell a KAAD-nak, és párhuzamosan a KAAD partnereknek megküldeni.

Az ösztöndíjbizottság az őszi szemeszter pályázatai esetében március végén, ill. a tavaszi esetében szeptember végén dönt a kérvényekről, melynek eredményéről a pályázót azonnal értesítik.


Pályázhatnak

Államilag elismert felsőoktatási intézmények beiratkozott hallgatói, kutatói.

Az ösztöndíjak bármely szakterület számára adományozhatók (kivételt csupán a papok-, lelkipásztori kisegítők, ill. szerzetesrendek tagjainak képzése, valamint a teológiai doktori fokozat megszerzésének támogatása képez).


Az ösztöndíj időtartama és mértéke

Ösztöndíj összege: 750-2000 EUR/hó

Az ösztöndíjon túl a KAAD az utazási költségeket Németországba (egyszeri oda-vissza út) megtéríti, valamint hozzájárul a betegbiztosításhoz.


Szükséges dokumentumok

Többek között a következő mellékletek szükségesek a pályázathoz:

  • Jelentkezési formanyomtatvány (egyenesen a KAAD-nak küldendő el),
  • Kutatási / tanulmányi terv (tanulmányok, továbbképzés vagy kutatás célja),
  • Szakmai ajánlás 2 hazai professzortól,
  • Fogadónyilatkozat a németországi oktatótól vagy intézettől,
  • Lelkipásztori ajánlás a pályázó egyházközségéből,
  • Német nyelvismeret igazolása.

További információ

Jelentkezési nyomtatványok és részletes információk a Kelet- Európa (Osteuropa, OP) programról a Radwanski@kaad.de e-mail címen, illetve postai úton igényelhetők:

KAAD / Osteuropaprogramm, Hausdorffstr. 151 D- 53129 Bonn, Tel.: +49 228 91758-33, Fax: +49 228 9175858

További információk itt!