Nemzetközi Visegrádi Alap ösztöndíj programjai


A Nemzetközi Visegrádi Alap ösztöndíj programjai a V4 országai – vagyis Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – és más közép- és délkelet-európai nem EU tagállamok, illetve a Dél-Kaukázus országai közötti tudományos együttműködést hivatottak elősegíteni.

Az ösztöndíjból mesterképzés vagy PhD (vagy egyéb posztgraduális) képzés, kutatás finanszírozható.


Pályázati határidő

Pályázhatnak

Ösztöndíj kategóriák

Pályázati feltételek

Az ösztöndíjak időtartama

A támogatás mértéke

A pályázás menete

Szükséges dokumentumok

További információ


Pályázati határidő

A Nemzetközi Visegrádi Alap minden évben egyszer ír ki pályázatot Január 31, 12:00 határidővel. (kivéve az OSA Archívumhoz történő pályázást). Az eredmények minden év májusában várhatóak.


Pályázhatnak

Államilag elismert felsőoktatási intézmények beiratkozott hallgatói, kutatói.

 

Ösztöndíj kategóriák

Intra Visegrad Scholarship: A Visegrádi Négyek országaiból (CZ, HU, SK, PL) a V4 valamely az anyaországtól eltérő országába pályázható ösztöndíjak (akkreditációval rendelkező egyetemekre).

Out- Going Scholarships: A Visegrádi Négyek országaiból (CZ, HU, SK, PL) pályázható ösztöndíjak Albániába, Örményországba, Azerbajdzsánba, Fehéroroszországba, Bosznia-Hercegovinába, Horvátországba, Montenegróba, Grúziába, Macedóniába, Moldáviába, Szerbiába vagy Ukrajnába (akkreditációval rendelkező egyetemekre).

In-coming Scholarship: Ösztöndíjak albán, örmény, azerbajdzsáni, fehérorosz, bosznia-hercegovinai, horvát, montenegrói, grúz, macedón, moldáviai, szerb vagy ukrán diákok részére a V4 országok akkreditációval rendelkező egyetemeire.


 

Pályázati feltételek

 • a pályázó saját állampolgárságával megegyező országba nem utazhat a támogatással,
 • a pályázó nem utazhat abba az országba, ahol az alapképzését végezte,
 • Bachelor diploma.


 

Az ösztöndíjak időtartama

1-2 szemeszter, kivéve a más, nem V4 partneregyetemről beutazó diákok esetében, ahol teljes mesterképzésre is lehet pályázni.


A támogatás mértéke

Az ösztöndíj magában foglalja: 2300 EUR értékű juttatást szemeszterenként az ösztöndíjat elnyert diák számára, illetve 1500 EUR értékű juttatást a befogadó intézmény számára minden egyes diák után szemeszterenként.


A pályázás menete

 • Pályázni online lehet, regisztrációt követően a Visegrádi Alap alábbi angol nyelvű honlapján keresztül (a pályázatot angol nyelven kell benyújtani): http://visegradfund.org/scholarships/
 • 1 vagy 2 szemeszterre (5 vagy 10 hónapra) lehet pályázni; a fogadó felsőoktatási intézménynek is nyilatkoznia kell a pályázó fogadásáról.
 • A partnerországok bármelyik akkreditált állami vagy magán felsőoktatási intézményében vagy nemzeti tudományos akadémiáján folytatható a képzés.
 • A képzési területet illetően nincs semmilyen megkötés; természetesen előny, ha bármilyen formában kapcsolódik a visegrádi országokhoz.

Szükséges dokumentumok

 • diploma példányának hiteles fordítása
 • a fogadóintézmény nyilatkozata a fogadásról
 • tanulmányi vagy kutatási időszak munkaterve (PHD), vagy a látogatandó kurzusok listája (MA)
 • ajánlólevél (Post-Master)

További információ

Nemzetközi Visegrádi Alap

Web: http://visegradfund.org/