NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

European Voices: Az európai változatosság hangja

„Az európai integráció jelenlegi krízisének gyökere nem politikai, hanem kulturális eredetű” – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a European Voices című folyóirat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) John Lukacs Intézete (JLI) által szervezett bemutatóján, április 30-án. Az eseményen részt vett Wolfgang Schüssel korábbi osztrák szövetségi kancellár, akinek kezdeményezésére több mint egy évvel ezelőtt indult el egyfajta közös gondolkodás arról, miként lehetne létrehozni egy olyan folyóiratot, ami hűen igyekszik dokumentálni és egyúttal serkenteni az Európa helyzetéről, lehetőségeiről és kihívásairól szóló vitát.

Prőhle Gergely, a JLI programigazgatója moderátorként bevezető beszédében hangsúlyozta: a folyóirat indulásakor az volt a fő szempont, hogy bemutassák a közép-európaiságot, az arról való gondolkodást, mivel az európai politikáról alkotott ellentmondásos nézetek nagyon is jelen vannak a közbeszédben.

Wolfgang Schüssel korábbi osztrák szövetségi kancellár az eseményen felelevenítette a húsz évvel ezelőtti európai bővítést, ami szerinte hatalmas gazdasági, társadalmi és politikai sikertörténet volt. Az egységes Európa gondolatára kitérve elmondta, nézete szerint sok régi tagállam ebben nem tudott hinni, viszont a nyugat-balkáni bővítés jó hatással lehet elsősorban a közép-kelet-európai régióra. Felhívta a figyelmet, hogy sokkal többet kell tenni a kontinens megvédése érdekében, álláspontja szerint a fegyverek gyártása európai kézben kell, hogy legyen. A folyóirattal kapcsolatban a korábbi kancellár kiemelte: nem az úgynevezett mainstreamet szeretnék bemutatni, hanem párbeszédet igyekeznek kezdeményezni, hogy tanulni lehessen egymástól.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a rendezvény kerekasztal-beszélgetésén hangsúlyozta, hogy az európai integráció jelenlegi krízisének gyökere nem politikai, hanem kulturális eredetű. Mint fogalmazott: nem ismerjük eléggé egymás kultúráját, hagyományait, a nemzeti identitásokat, ezért nehéz megérteni egymást. A miniszter úgy látja, hogy az európai integráció jövője a gazdasági sikertörténet és a politikai eredmények ellenére is bizonytalan. A kínai elnök közelgő látogatásával kapcsolatban kiemelte: ha nem kapunk a Nyugattól támogatást, akkor megkeressük azt Keleten. Ha az EU komoly, globális szereplővé kíván válni, akkor komolyan kell vennie saját ígéreteit, például a nyugat-balkáni csatlakozást. A European Voices folyóirat megpróbál keretet biztosítani egymás megértéséhez.

Wolfgang Schüssel a kerekasztal-beszélgetésen hangsúlyozta: nagyon fontos látni, hogy manapság a politikai hangokat az USA nagyon erősen befolyásolja. Szerinte itt az ideje feltenni azokat a kérdéseket, hogy a bővítésről, a határvédelemről, a jogállamiságról, a védelmi politikáról mi Európa válasza. „Milyen a mi identitásunk?” – tette fel a kérdést a korábbi külügyminiszter.  Kínáról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy ne becsüljük alá az ország kihívásait – mint a demográfiai probléma –, ami ahhoz vezet, hogy a távol-keleti országban egyes városok mára teljesen kiürültek.

Richard Grieveson, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének igazgatóhelyettese a folyóirat első számába írt cikkére utalva kifejtette, hogy a régió gazdasági kilátásai nem rosszak, Közép-Kelet-Európa még mindig motorja az európai gazdaságnak, ám szerinte ez nem elég ahhoz, hogy a német vagy az osztrák jövedelmi szintre eljussanak. Úgy látja ugyanis, hogy jobban el kellene mozdulni az innováció és a kutatás felé. Hozzátette ugyanakkor, hogy a visegrádi együttműködés egy óriási sikertörténet, és a V4-országok még mindig Németország legfontosabb gazdasági kapcsolatai közé tartoznak.  

Martyna Czarnowska, a háromhavonta megjelenő periodika társfőszerkesztője a kiadvány megalapításáról szólva elmondta: a fő stratégia a vállalkozás mögött az volt, hogy egy platformot hozzanak létre politikusok, szakemberek és írók számára. Kiemelte, hogy a közép-európai régióban nincs ehhez hasonló folyóirat. Hozzátette: a munkafolyamat egy izgalmas együttműködés a zsurnalizmus és a politikai szakértelem között, ami nagyon sok lehetőséget generál a jövőre nézve.  

 

Szerző. Harangozó Éva

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: European Voices