NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

„Jól működő közigazgatás nélkül nincs jól működő ország”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közigazgatási Továbbképzési Intézete (KTI) július 12-én megtartotta oklevélátadó ünnepségét a Ludovika Arénában. A 2023/2024-es tanév második félévében összesen 244 hallgató szerzett oklevelet az intézet által szervezett 13 szakirányú továbbképzési szakon.

„Jól működő közigazgatás nélkül nincs jól működő ország” emelte ki az ünnepségen György István területi közigazgatásért felelős államtitkár. A politikus köszönetét fejezte ki a végzett hallgatóknak a szakmai elkötelezettségükért. Mint fogalmazott: a Közigazgatási Továbbképzési Intézet képzései különleges helyet foglalnak el a tanulmányi rendszerben, hiszen kiválóan egészítik ki a korábbi, már megszerzett tudást. „Önök példát mutatnak számunkra a szakmai elhivatottság és a folyamatos tanulás terén” – hangsúlyozta György István.

Elmondta, hogy a kormány 2010 óta kiemelt feladata a közigazgatás fejlesztése, a többi között a kormányablakok létrehozása. Részletezte, hogy a fővárosi kormányhivatalok, járási hivatalok olyan szolgáltatást nyújtanak, ahova az állampolgárok bizalommal fordulhatnak. Kiemelte, hogy a 2022-ben a digitális állampolgárság elindításával a céljuk az volt, hogy segítsék és egyszerűsítsék az állampolgárok életét. „Önök ennek a változásnak az aktív részesei, használják tudásukat a köz szolgálatára” – tette hozzá az államtitkár.  

„Legyenek büszkék magukra, hiszen kitartásuk, szorgalmuk eredményeképp újabb szakképzettséggel gazdagodva még hatékonyabban tevékenykedhetnek a haza szolgálatában, a köz javára” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Kemény Gábor, az NKE fejlesztési rektorhelyettese. Részletezte, hogy a 2023/2024-es tanév II. félévében összesen 244 hallgató szerzett oklevelet a Közigazgatási Továbbképzési Intézet által szervezett 13 szakirányú továbbképzési szakon. A képzési paletta az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően tovább szélesedett, a többi között a világűrpolitikai tanácsadó szakkal, amelyet ősztől angol nyelven indítanak el. Kiemelte továbbá, hogy az interdiszciplináris megközelítésű képzést az a vitathatatlan tény hívta életre, hogy napjainkban egyre inkább felértékelődnek az űrstratégiák, valamint az űriparral, az űrdiplomáciával, az űrjoggal és az űrgazdaságtannal kapcsolatos ismeretek – biztonság- és védelempolitikai aspektusból is. Hozzátette, hogy a fenntartható finanszírozás, illetve a környezettudatos, társadalmi és szociális szempontok mentén történő működés a közigazgatásban is egyre nagyobb szerephez jut, ezért ezek minőségi kiszolgálására fog törekedni az egyetem azáltal, hogy ez év szeptemberétől meghirdetik az ESG-szemléletű közszolgálati szaktanácsadó és az ESG-szemléletű gazdasági szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakokat.

„Amit már most megígérhetek az az, hogy a mostaniakhoz hasonlóan a későbbiekben is gyakorlati fókuszú, minőségi oktatásban fognak részesülni, és a mindennapi munkavégzés során alkalmazható ismeretekre tehetnek szert” –hangsúlyozta Kemény Gábor, majd köszönetet mondott  azoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a szakirányú továbbképzési szakok minél színvonalasabbak legyenek, egyebek mellett a szakfelelősöknek, oktatóknak, szervező-ügyintéző kollégáknak és az együttműködő partnereknek mint a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetőségének és munkatársainak.

„Minden egyes oklevél, amelyet ma átadunk, egy-egy történetet mesél el kitartásról, szorgalomról és elkötelezettségről”fogalmazott Klotz Balázs, a KTI igazgatója beszédében. Mint mondta, a sikerhez vezető út soha nem könnyű, de mindig megéri a fáradságot, és tudjuk, hogy a lépcsők tetejéről a kilátás is sokkal gyönyörűbb. „Ahogy lépésről lépésre haladtak előre, nemcsak a szakmai tudásuk gyarapodott, hanem a személyes fejlődésük is, új utakat járt be, megtanulták, hogyan kezeljék a kudarcokat, hogyan találják meg a belső motivációjukat, és hogyan tartsák meg a fókuszt a céljaikon” – emelte ki Klotz Balázs hozzátéve, hogy az a tudás, amelyet megszereztek a hallgatók, az a tapasztalat, amelyet összegyűjtöttek, mind-mind a jövőbeli sikereik alapját képezi. Azt tanácsolta a végzősöknek, hogy a továbbiakban is térképezzék fel azokat a forrásokat és módszereket, amelyek révén folyamatosan értesülnek azokról az ismeretekről, melyek munkájuk ellátását, tevékenységük eredményességét segítik. Mint mondta, ebben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mindig is partnerük lesz: legyen szó mesterképzésekről, illetve a közigazgatásban dolgozó tisztviselők számára biztosított továbbképzésekről vagy éppen a szakirodalmi gyűjteményként az egyetem honlapjáról ingyenesen elérhető Közszolgálati Tudásportálról.

 

Szöveg: Harangozó Éva

Fotó: Szilágyi Dénes