NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Az MI használatának szabályai az NKE-n

A mesterséges intelligencia (MI) megkerülhetetlenné vált a felsőoktatásban, így a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) is. Ám annak etikus és hatékony használata és alkalmazása kiemelten fontos cél intézményünk számára.

A társadalmi, gazdasági és akadémiai szférában, valamint a közigazgatási, rendvédelmi, honvédelmi és vízügyi ágazatokban az MI egyre fokozódó térnyerésére figyelemmel, az NKE támogatja az MI-nek az egyetemi oktatásban, felkészítésben és továbbképzésben proaktív módon való alkalmazását, az intézményi képességek kialakítása, valamint a személyes kompetencia- és készségfejlesztés érdekében.

Az NKE támogatja az MI tanulási-oktatási-kutatási-funkcionális folyamatokba való, előremutató, hatékonyságot növelő és etikus bevonását a hatályos és vonatkozó jogszabályokban, közjogi szervezetszabályzó eszközökben és belső szabályzókban foglaltak betartása és betartatása mellett.

Ezért az NKE valamennyi egyetemi polgárra kiterjedő, az MI használatát meghatározó szabályzatot készített. Célja, hogy meghatározza a mesterséges intelligencia alkalmazások és a mesterséges intelligencia rendszerek hatékony, etikus, biztonságos és áttekinthető használatának szabályait az egyetemen.

Az érintettek az egyetemmel fennálló jogviszonyukból fakadó kötelezettségük teljesítése során létrehozott szellemi alkotáson kötelesek világosan meghatározni az MI által előállított tartalomrészt, illetve meghatározni mely tartalomrész megalkotásában használták az MI-t támogató eszközként vagy funkcióként.

Az MI használatára vonatkozó részletek a belső dokumentumtárban elérhetők.

Az NKE-n MI kompetenciafelelős működik, akinek feladata az MI használatával kapcsolatos kérdések megválaszolása, az egyetemi polgárok MI-vel kapcsolatos tevékenységének segítése, valamint az új MI alkalmazások validálásának és rendszeresítésének támogatása.