NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A világ élvonalában az NKE csapata

Az ENSZ európai központjában, Genfben július 19-én ért véget a Nelson Mandela nemzetközi emberi jogi perbeszédverseny (Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition), ahol a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) csapata a 15. helyen végzett a közel 100 induló közül.

Az NKE megelőzte a többi között az Oxfordi Egyetemet és a tavalyi győztes Kochi (India) csapatát is. Összesen hat fordulóban szerepeltek diákjaink a selejtező és a döntő fordulók során, mind a hatot megnyerve. Világszinten a 3. legjobb írásbeli beadványt készítette a csapat, Kiss Fanni csapattag a selejtező fordulók során a 4. legjobb egyéni teljesítményt nyújtotta világszinten.

A neves versenyre a világ valamennyi egyetemének alap- és mesterszakos hallgatója jelentkezhet. A megmérettetésen résztvevő csapatok egy hipotetikus emberi jogi ügyhöz nyújtanak be érveket írásban, amit ezután az írásbeli pontok szerinti legjobb 50 formáció szóban is előadhat egy kontradiktórius tárgyalásszimuláció keretében az online selejtező fordulók során. A selejtezőből a döntő fordulóba jutó csapatok az ENSZ genfi székhelyén, a Palais des Nations-ban emberi jogi szakértők és különböző nemzetközi bíróságok bírái előtt személyes szóbeli vetélkedőn ismertetik érveiket. Ezen a versenyen az NKE csapata először tavaly vett részt.

 

Szöveg: Harangozó Éva

Fotó: Oxford University