NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Lehet az EU-ban álommunkahelyre lelni?

Álommunkahelyre lelni az EU-ban – Karrierutak és lehetőségek címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) John Lukacs Intézete (JLI) és az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma szeptember 24-én, a Ludovika Főépület Zrínyi Miklós Termében.

Hazánk számára speciális a 2024-es év, hiszen húsz esztendővel ezelőtt lettünk az EU közösségének teljes jogú tagjai, ráadásul idén Magyarország a Tanács soros elnöke – emelte ki Fernbach-Czibók Zsuzsanna, a JLI programigazgató-helyettese. Hozzátette, az EU nem egy távoli, elérhetetlen idea, hanem mi vagyunk és közösen alakíthatjuk. Az NKE számára éppen ezért kivételes lehetőség és feladat minél több fiatalt az uniós karrier pályáján elindítani. Erre szolgál a 2020-ban indult Nemzetek Európája Karrierprogram, amelynek ma már több mint száz végzett hallgatója van, akik közül tizenhároman ténylegesen Brüsszelben dolgoznak.

Az új hallgatóit mindig tavasszal toborzó képzés célközönsége a legalább egy éve a közszolgálatban dolgozó kormánytisztviselők mellett valamennyi olyan egyetemet végzett, maximum 35 esztendős magyar állampolgár, aki érdeklődik Európa, a közös intézmények működtetése, illetve a közszolgálat iránt. A program alapvetően Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) felvételijére készít fel, de a hallgatók a tanórákon kívül konferenciákon és workshopokon is részt vehetnek, illetve publikálási lehetőséget kapnak az egyetem tudományos portálján, a Messzelátó blogon. A képzésben résztvevők előmenetelét komoly tapasztalattal rendelkező jelenlegi és korábbi uniós tisztviselők is segítik.

Az EU-s karrierutak és lehetőségek című kerekasztal-beszélgetésen Minna Vuorio, az EPSO igazgatója, Maksi Mátyás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének képviseletvezető-helyettese, Vaszkó Anna, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának vállalati és PR szakértője, valamint Nyilas Sára, az NKE EU Karrier nagykövete beszélgetett Luís Loureiro de Amorim, az EPSO Tájékoztatási és Külkapcsolati Osztályának vezetője moderálásával. Beszélgetésükről bővebben az egyetem tudományos portálján, a ludovika.hu cikkében olvashatnak.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes