NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

NKE-s olimpikonokkal elevenedett meg a párizsi olimpiai falu hangulata

Mindenki, aki ellátogatott az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Hallgatói Önkormányzatának Fotelból a világ körül című szeptember 24-ei rendezvényére, egy kicsit a párizsi olimpiai faluban érezhette magát. A Ludovika Aréna Lobby bárjában a hallgatóság kötetlen beszélgetésen ismerhette meg az idei olimpiai játékok hangulatát az NKE-s élsportolók szemszögéből, az élménybeszámolót saját tapasztalataikkal és eredményeik értékelésével fűszerezve, de a sportolók olykor-olykor magukhoz ragadták a kezdeményezést és egymástól is kérdeztek az est során.

Gulyás Michelle olimpiai bajnok öttusázó volt az egyik meghívott, akivel a legnagyobbat fordult a világ közel másfél hónapja. Egy olimpiai arany a maga dicsőségével magával hoz egy olyan népszerűséget, amelyet – tudatosan kezelve – érdemes kiélvezni, és egy rendkívül maximalista élsportoló várva várt elégedettségét is elhozhatja – ehhez hasonló élményekről számolt be az Nemzeti Közszolgálati Egyetem korábbi és jelenlegi hallgatója, dolgozója. Michelle számára azért is bír különös értékkel a párizsi siker, mivel nagyon sok barátja és családtagja vele lehetett a helyszínen, amikor világcsúccsal ért célba és olimpiai bajnok lett – számolt be róla. „Én nagyon babonás versenyző vagyok, nekem megvannak a rituáléim egy verseny előtt. Például, hogy milyen zokniban vívok, milyen sapkában futok, mindennek megvan a maga rendje, de persze az olimpián korlátozottak a lehetőségek e tekintetben” – magyarázta Gulyás Michelle.

A jelenlévők a fent említettekhez hasonló kulisszatitkokat ismerhettek meg mindhárom versenyzőtől. Losonczi Dávid világbajnok, olimpiai ötödik helyezett birkózó például az olimpiai faluban kapott szobában tapasztalható hőfokot kifogásolta: „Nekem minden tökéletes volt, egyedül klímát kértem, mivel mínusz 16 fokban alszom” – vezette fel humorosan tapasztalatait. „Én olyan ember vagyok, hogy nem igazán tudom élvezni azt, ami körülöttem van, amíg feladat áll előttem. Így nem nagyon tudtam élni a hely adottságaival, ameddig verseny várt rám. Utána pedig szomorúságomban a szobában feküdtem egész nap, úgyhogy várjuk Los Angelest” – utalt a következő olimpiára az NKE hallgatója. Losonczi Dávid a 2024-es olimpiát végül az ötödik helyen fejezte be, az eredményért járó állami pénzjutalmat pedig jótékony célra ajánlotta fel.

Fábián Sára világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok sportlövő, aki az ÁNTK Nemzetközi igazgatási alapképzési szakán szerezte meg diplomáját, jelenleg mesterképzésen folytatja tanulmányait – Losonczi Dávidhoz hasonlóan első olimpiáján szerepelhetett –, sportága különlegességéről beszélt a legtöbbet. „A sportlövészet egy erőben mentális sportág, tényleg minden fejben dől el. Úgy gondolom, hogy a versenytapasztalat az, ami segíti ilyenkor az embert, és így nehéz felvenni a többiekkel a versenyt, amikor a legtöbben a harmincas, negyvenes éveikben még a világ élmezőnyébe tartoznak. Volt, aki egymás után a tizedik olimpiáján vett részt” – tette hozzá az olimpiai játékokon végül 14. helyen végzett sportlövő. „A sportlövészetet nagyon sokáig lehet csinálni, és ha kijutok Los Angelesbe, még ott is bőven az átlagéletkor alatt leszek. Ez az első felnőtt évem volt, én még juniorként szereztem a kvótát, nagyon sok lendület van bennem, nagyon motiváltan állok a következő időszak elé” – fogalmazott Fábián Sára.

A beszélgetés során a közönségtől is számtalan kérdés érkezett, bátran kihasználták, hogy hallgatótársaiktól és egyben élsportolóktól szerezhetnek tapasztalatot, amelyet akár saját maguk is beépíthetnek mindennapjaikba vagy hasznosítani tudnak egyéni sportkarrierjük során. Aki nem tudott ott lenni a kedd esti eseményen, de szeretné megismerni az élsportolók olimpiai tapasztalatait, az megteheti a Ludovika TV-n, az NKE Facebook-oldalán, vagy ITT és IDE kattintva.

A Fábián Sárával készülő interjúnkat hamarosan a Ludovika Tv-ben láthatják.

 

Szöveg: Pálfalvi Zoltán

Fotó: Szilágyi Dénes