NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Csatlakozzatok hozzánk és fedezzétek fel Erdély természeti szépségeit!

Érdekel a földrajz? Szeretnél olyan helyekre utazni, ahol a természet még érintetlen szépségében ragyog? Ahol a tankönyvekben olvasott jelenségek a szemed előtt elevenednek meg? Akkor foglalj helyet és indulj Erdély felfedezésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemeskürty István Tanárképző Karával (NITK) 2024. október 28. és november 1. között!

A 11. és 12. évfolyamos diákoknak szóló, ingyenes, ötnapos tanulmányút során felfedezzük Erdély természeti és kulturális érdekességeit, szépségeit. Merülj el a székely hagyományokban, járj be neves várakat és templomokat, kóstolj bele a székely ízvilágba Gruber László földrajztanár, az NKE NITK oktatója vezetésével, aki több évtizede megvalósított külföldi utazási élményeit és tapasztalatait kiemelkedő módon kamatoztatja tanítványai földrajz iránti motiválásában. Diákjai az elmúlt 15 évben szinte minden országos és nemzetközi földrajzverseny döntőjébe bejutottak, kiemelkedő eredményeket elérve.

Mit tartogatunk számodra? Útba ejtjük a festői szépségű Brassót, meglátogatjuk a szászhermányi erődtemplomot, felfedezzük Székelykeresztúrt, ahol Petőfi körtefájánál emlékezünk a költő utolsó estéjére. De nem hagyhatjuk ki Erdély természeti csodáit sem, így a torjai Büdös-barlang veszélyes, de ugyanakkor gyógyító kénes gázokkal megtöltött üregét. A szovátai sós tavak a világ legmagasabb sótartalmú állóvizei közé tartoznak, ahol a gyógyhatású iszap és a sós levegő csodákat tehet a gyógyulásunkért. A Medve-tó különlegessége, hogy itt tanulmányozható a világon szinte egyedülálló termohalin jelenség, amelyre utunk során magyarázatot kaphatunk. A Parajd melletti szurdokban pedig már a felszínre került sótömbök hihetetlen formavilágával ismerkedhetünk. Ellátogatunk a Gyilkos-tóhoz is, amelyhez számtalan legenda kapcsolódik annak ellenére, hogy még a 200 éves kort sem érte el. A legkitartóbbak a tó fölötti Kis-Cohárdról gyönyörködhetnek a hegyek világában, s szinte madártávlatból nézhetik a 2-300 méteres sziklafalakat, amelyek a Békás-szorost szegélyezik, hogy utána elfogyasszák a jól megérdemelt kürtőskalácsot.

Fontos megálló Székelyudvarhely, amelyet – kulturális emlékeinek és hagyományainak köszönhetően – sokan Székelyföld fővárosaként is emlegetnek, de nem hagyhatjuk ki Csíksomlyót, az európai hírű zarándokhelyet sem, ahol a hit és a hagyományok összefonódnak. Madéfalvára is ellátogatunk, ahol a székelyek hősies helytállására emlékezünk. Megállunk Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán, Szejkefürdőn pedig a székelykapu-gyűjteményen sétálunk végig. A visszaúton Segesvár, Kolozsvár, valamint Körösfő is terítékre kerül, miközben Fehéregyháza határában Petőfi Sándorról is megemlékezünk.

Az út nem csupán egyedülálló élményt jelenthet számodra, de új ismeretségekre, barátságok megkötésére is lehetőséget nyújt. Találkozhatsz az NKE oktatóival is, akik rövid előadásaik során „észrevétlenül” az érettségi vizsgára is felkészítenek téged.

Az NKE tanárképzése kiemelten gyakorlatfókuszú lesz, amelyet számos innovatív képzési elem biztosít majd, a terepgyakorlatok rendszere ezek egyike.

Ne hagyd ki ezt az egyedülálló lehetőséget, jelentkezz 2024. október 15-éig a NITK programjára!

Regisztrálj ITT.