NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Az Európai Közigazgatási Hálózat találkozója egyetemünkön

Az Európai Unió (EU) Tanácsának elnöksége mellett Magyarország tölti be az Európai Közigazgatási Hálózat (EUPAN) elnökségét is 2024. július 1. és december 31. között az EU magyar soros elnökségi programjának részeként. A hálózat első szakértői szintű találkozóját a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) budapesti campusán tartották október 7-én és 8-án.

Az EUPAN elnökséget a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium együttműködésében szervezik meg. A hálózat fő célja a közigazgatással kapcsolatos jó gyakorlatok és tapasztalatok cseréje. A munkacsoporti találkozó az EUPAN egyik rendszeres, kiemelt szakmai eseménye, amelynek fókusza, hogy megvitassák a közigazgatás fejlesztésével és működtetésével kapcsolatos aktuális kérdéseket.

Az NKE-n tartott találkozó plenáris ülését Uzsák Katalin, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Kovácsné Szekér Enikő, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket, Deli Gergely, az NKE rektora pedig üdvözölte a delegáltakat.

Hazafi Zoltán, az ÁNTK Emberei Erőforrás Tanszék vezetője kiemelte, hogy a kétnapos találkozó szakmai programjának előkészítésében tanszékének oktatói, valamint a Közszolgálati HRM kutatóműhely tagjai is részt vettek. „A Belügyminisztérium, valamint a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium megbízást adott számukra, hogy nemzetközi és – több mint tízezer kormánytisztviselő megkérdezésével – hazai kutatást végezzenek, amelynek fókuszában a generációváltással kapcsolatos kihívások állnak” – fogalmazott a tanszékvezető. E mellett még a digitalizáció, a fenntarthatóság és a „zöld” közigazgatás szerepelt a találkozó napirendjén. A kutatást végző oktatók közül Paksi-Petró Csilla egyetemi docens prezentációt tartott a magyar közigazgatás rendszeréről és a személyzeti politika alapkérdéseiről, Kajtár Edit egyetemi docens pedig a nemzetközi generációs kutatás eredményeit mutatta be.

A Ludovika Campuson megtartott esemény a közigazgatásban bevált gyakorlatok cseréjére összpontosított, különös tekintettel a digitalizációs erőfeszítésekre és az innovatív digitális megoldásokra, és az uniós tagállamok, az Európai Bizottság és a megfigyelő országok közigazgatási szakértőit fogta össze. Különös hangsúlyt kapott Magyarország digitális közszolgáltatások terén elért eredményei, különösen a Nemzeti Digitális Állampolgársági Program bemutatása, valamint a generációk közötti együttműködés előmozdításával és a humánerőforrás-politikák fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatok megosztása. November végén főigazgatói szintű ülésén folytatódik a kutatási eredmények bemutatása.

 

Szöveg: Hazafi Zoltán

 


Címkék: EUPAN kozigazgatás