NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A határrégiók az európai integráció „élő laboratóriumai”

A határokon átnyúló együttműködés és kormányzás újragondolása a válságok időszakában címmel szervezte meg nemzetközi konferenciáját a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) Kormányzástani és Közpolitikai Tanszéke (KKT) a karon működő LUPS-CESCI Határmenti Együttműködések Kutatóműhellyel közösen október 16-án, a Ludovika Főépület Szent László Kápolnájában.

Deli Gergely, az NKE rektora köszöntőjében emlékeztetett: az Európai Unió számára kulcsfontosságú az európai területi együttműködés – mind a külső, mind a belső, tagállami határok mentén. A különböző válságok az elmúlt évtizedben azonban új tendenciákat eredményeztek: a 2015–2016-os migrációs válság és a terrortámadások, a 2020-as Brexit, a 2020–2021-es vírusjárvány, valamint a 2022 óta zajló orosz–ukrán háború és mindezek társadalmi-gazdasági hatásai a határok újrafelfedezéséhez és újra értelmezéséhez vezettek. A legkézzelfoghatóbb tapasztalat a polgárok számára az államhatárok újraélesztése, a határellenőrzési intézkedések bevezetése és a szigorúbb határkezelés. Éppen ezért a határon átnyúló kapcsolatok átalakulásának vizsgálata rendkívül fontos téma, amely folyamatos hatással van a határ mentén élők hétköznapi életére.

Az egyetem és a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) már 2021-ben közös kutatóműhelyt hozott létre, hogy összekapcsolja az akadémiai szférát a gyakorlati szakemberekkel és átfogó kutatásokat végezzen e témákban. Mindkét fél a tudományos kutatások gyakorlatba ültetésének fontosságát hangsúlyozza, ami egybecseng az egyetem fő törekvésével, hogy hatékony modellt biztosítson a társadalmi igények, a nemzeti stratégiai kormányzati célok és a felsőoktatás közötti együttműködésre. Az egyetem nemzetköziesítési stratégiájának részeként a kutatóműhely célja a közép- és kelet-európai határkutatók hálózatának kiépítése, a tapasztalatcserék és a közös kutatási projektek előmozdítása annak érdekében, hogy jobban megértsük a határok keletkezését, jelentőségét és hatásait mindennapjainkra. Ennek megfelelően a magyar EU-elnökség ideje alatt megrendezett konferencia a határok és a határon átnyúló kormányzás kérdésével foglalkozik, különös tekintettel Magyarország részvételére az európai területi együttműködésben és az új európai határpolitika formálásában – mondta el a rektor.

A konferencián a meghívott nemzetközi szakértők az EU Kohéziós Politikájának 2027 utáni jövőjéről, az Európai Területi Társulások szabályozásának esetleges felülvizsgálatáról, a határok mentén kialakuló új jogi és intézményi megoldásokról, valamint a schengeni vívmányok felülvizsgálatáról és végrehajtásáról cseréltek eszmét Gazsó Dániel, az NKE ÁNTK KKT tudományos munkatársa, az NKE–CESCI Határon Átnyúló Együttműködés Kutatócsoport tagja moderálásával. „A határ egy vonalnak látszik a térképen, de valóban korlátot jelent? Nem inkább lehetőség a fejlesztésekre?” – kérdezte előadásában Ricardo Ferreira, az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának képviselője, a határügyi fókuszpont (Border Focal Point) koordinátora. Az EU INTERREG programja például olyan határokat, területeket és embereket kötött össze anyagi támogatásával, ahol már régóta nem beszéltek egymással. A határ ugyanis hagyományosan megszakítja a körkörös gazdasági és kulturális kapcsolatokat, így a határterületek féloldalasan fejlődnek. Ha sikerülne a mai akadályoknak csak egy részét eltávolítani e régiókban – túllépve a költségvetési támogatáson, akár politikai, jogi és technikai segítséget is nyújtva –, akkor a határrégiókban növekedne a GDP és akár egymillió új munkahely is létrejöhetne. A határvidékek, ahol egyébként az EU polgárainak 30%-a él, ezért is számítanak integrációs laboratóriumoknak az EU számára.

A magyar kormányzat határmenti és európai együttműködését mutatta be gyakorlati szempontból Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy hazánk hét határvidéke nem homogén: vannak schengeni, nem schengeni uniós, illetve tagjelölt szomszédok. A korábbi történelmi együttműködéseket, amelyek virágzóvá tették számos vidéki városunkat, gyakran fizikailag is elvágta a történelem, amit ma a magyar kormány megpróbál helyreállítani – ez hidakat, utakat, vasutakat is jelent. E régiók nem csupán gazdasági előnyöket nyerhetnek az együttműködésekkel, de megállítható lehet e területekről az elvándorlás is. „Határainkon túl több millió magyar él, sorsuk a kormánynak nem csupán gazdasági értelemben fontos” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Szintén tény, hogy Magyarország gazdasága nyitott, ezért is létfontosságú hazánknak a másokkal való együttműködés, amiben a kormányzat számít az akadémiai szféra hozzájárulására is egy sikeresebb Európa érdekében – zárta előadását Kiss-Parciu Péter.

„A határvidéken szintén választópolgárok élnek, az ottani uniós projektek fenntarthatósága létfontosságú lenne” – emelte ki Daniel Klimovsky, a pozsonyi Comenius Egyetem Politológia Tanszékének egyetemi docense, aki a szlovák önkormányzatok határmenti együttműködéseit vizsgálta. Kutatása szerint a támogatott projektek ma ritkán szolgálják a helyi közösségek valódi igényeit vagy kívánságait, így nem fenntarthatók. A projektek inkább történelmi, kulturális, sport vagy turisztikai fókusszal rendelkeznek. Bár létrejöhetnek a projekt során közös – leginkább adminisztrációs – csoportok, de valóban működő helyi közösségek nem tudtak kialakulni. Ehelyett a legfőbb cél ma a helyi költségvetés kiegészítése, illetve kisebb részben egy külső, már máshol bevált megoldás megszerzése vagy épp kiemelkedés a nemzetközi marketing segítségével a többi apró önkormányzat közül. Az együttműködést tovább nehezíti, hogy a határ két oldalán nem csak eltérő célokat, de gyakran eltérő (jogi) lehetőségeket is találnak a helyhatóságok. Érdemes lenne azt is átgondolni, hogy mi számít sikeres uniós projektnek. Az előadásokat követő vita során valamennyi fél egyetértett abban, hogy a hatékonyabb jogi szabályozás és a támogatáspolitikai eszközök újragondolása jelentősen segítheti és javíthatja a határon átnyúló együttműködések eredményességét.

A konferencia délután a Határokon átnyúló kormányzás Közép- és Kelet-Európában című panelbeszélgetésen ukrán, szlovák, román és hazai szakértők eszmecseréjével zárult.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: konferencia CESCI