NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Mert egy nép azt mondta: Elég volt!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A Ludovika Campus új oktatási épületét átjárta ’56 szelleme, hiszen az egyetem polgársága közös műsorral emlékezett meg hősi halottakról, a legbátrabb ifjakról, akik az mondták: Elég volt!

Koltay Gábor filmrendező, az NKE oktatója a műsor keretében megosztotta ünnepi gondolatait, személyes történetét. Mint a legtöbb magyar családban, náluk is misztikumként élt ’56 története, amelyről csak szűk családi körben, suttogva lehetett beszélni. Szülei kint voltak október 23-án az utcán, majd később családjából többen disszidáltak a forradalom leverése után. A szabadságharc igazi történetét csak szamizdat irodalomban olvashatták, titokban. A hősökről sem emlékezhettek meg méltó módon, saját disszidált családtagjaikat sem merték bevallani a hatóságok előtt. „Mi ez, ha nem az emberi lélek legmélyebb bugyraiban lévő félelem?” Ismertette, hogy 1989 tavaszán a 168 óra rádióra ébredtek, amelyben Pozsgay Imre államminiszter ismertette a bizottság állásfoglalását: „Ami ’56-ban történt, az népfelkelés volt.” Ezt sokan nem hitték el, hiszen az akkori diktatúra megdönthetetlennek, ellentmondást nem tűrőnek számított az elnyomott nép szemében. Koltay Gábor kiemelte, hogy a rendszerváltozás viszonyítási pontja volt 1956. Ekkor a világon már mindenütt tudták, hogy Magyarországon igenis forradalom volt. „Mi a mi feladatunk?” – tette fel a kérdést a rendező. „Megérteni és megértetni mindazt, ami akkor történt.” Rávilágított, hogy tenni kell annak érdekében, hogy feldolgozzuk mindazt, amit ’56 jelent ma a magyarság emlékezetében. Őszintén beszélni róla. Nagy Imre személyét is csak a nyílt, tiszta és őszinte beszéd után lehetett relativizálni: „Államférfiúi becsületről, tisztességről és nagyságról tett tanúbizonyságot, amikor a tárgyalásán felvállalta a forradalom minden fontos törekvését és kegyelmet nem kért.” Át kell tudni adni a következő generációnak úgy, hogy a forradalom szellemisége ne csak az értelemre, hanem az érzelemre is hasson. „Mélyen hiszem, hogy 1956 nélkül nincsen magyar, kelet-európai rendszerváltozás.”

Koltay Gábor megemlékezését az NKE-s hallgatók forradalmi eseményeket idéző műsora egészítette ki, amelyet a Ludovika Tánckar, valamint az egyetem tehetséges hallgatói adtak elő.

A rendezvényt kísérőprogrammal egészíti ki az egyetem: a nemzeti ünnep után, október 24-én az „Őrizd a lángot!” rockmusicalt tekinthetik meg az érdeklődők Tóth Ilona, ’56 mártír életéről. Az előadáson való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, amelyet október 22-ig a protokoll@uni-nke.hu e-mail címen lehet jelezni.

 

Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes