NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Első lépés a tudomány kapujában

Tudományos poszterek kavalkádja lepte el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új Oktatási épületének auláját. A kiállított pályaműveket egyetemek és főiskolák fiatal kutató-hallgatói készítették a „Tudomány kapujában” poszterversenyre, amely eredményhirdetésén a legjobb pályázatok készítői díjat vehettek át.

Dr. Zán Krisztina r. alezredes, az NKE Tudományos Ügyek Irodájának vezetője az egyetem vezetésének nevében köszönte meg a beadott pályamunkákat. Kifejtette, hogy a poszterversenynek sikerült hagyományt teremtenie az egyetemen, ugyanis 2014 óta évente megrendezésre kerül a tudományos hallgatói verseny. „A programsorozat szép eredményeket tudhat magáénak, hiszen bekerült az Európai Kiberbiztonsági Hónap programjába, megjárva az egyetem több karát, továbbá évről-évre egyre több pályázat érkezik” – mondta. Köszöntőjében kiemelte, hogy a verseny alapvető célja kettős volt: „Egyrészt lehetőséget kívántunk biztosítani a fiatal hallgatók számára egy könnyebben kivitelezhető publikáció megalkotására, másrészt egy nívósabb konferencián való megmérettetésre, tudományos életük elindítása részeként.” Az alezredes ismertette, hogy összesen 106 poszter érkezett be. Az NKE karain és intézetein kívül ELTE-s, Corvinusos, SZIE-s hallgatók, valamint határon túliak is pályáztak az erdélyi Sapientia EMTE és a kárpátaljai Ungvári Nemzeti Egyetemről. Az NKE szakkollégiumai összesen 75 posztert adtak le. A szakmai zsűri által legmagasabb pontszámmal díjazott pályaművek készítői lehetőséget nyernek, hogy a „Haza szolgálatában” interdiszciplináris doktorandusz konferencián ismertessék a poszterükön összefoglalt kutatásokat és eredményeket. Zán Krisztina végül felhívta a figyelmet, hogy azok a hallgatók se keseredjenek el, akik nem kerültek díjazásra, kiállításra, ugyanis a programsorozat küldetése, hogy a fiatalok számára megnyissák a tudomány kapuját.

„Az indulók számából is látszik, hogy van érdeklődés a fiatalokban az iránt, hogy megtegyék az első lépéseket és belépjenek a tudomány kapuján… Kérem Önöket, ha már beléptek, hagyják ott a lábukat az ajtónyílásban egy darabig, majd jöjjenek beljebb” – mondta Tömböl László ny. vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke. Rávilágított, hogy társaságuk egyik célja, hogy elindítsák a fiatalokat a tudományos élet pályáján, valamint hogy tudományos mentorációt biztosítsanak számukra az idősebb kollégák. Az előadás előtt körbejárta a kiállított posztereket, amelyek kiválasztott témájából kiderül, hogy nagyon jó érzékkel választottak az indulók kutatási területeket. „Látják, hogy melyek azok a problémák, amelyekkel nekünk már most, a mai napon szembe kell néznünk, és mi az, ami a jövő lesz.”

Szabó László, a Doktorandusz Önkormányzat képviselője felhívta a figyelmet, hogy a tudományt kezdetben mindig csak egy szegmenséből tudjuk megismerni. Viszont, ha megosszuk ezt a tudást, akkor tudományos közösséggé alakulunk. Így széleskörűen megismerjük a tudományt és meg tudjuk osztani a többiekkel. „Ti itt álltok a tudomány kapujában. Az, hogy eldöntitek, hogy melyik részét válasszátok, merre mentek tovább, az rajtatok múlik. De menjetek… ez a kérésem!”

Kovács Szabolcs, az NKE Szakkollégiumi Együttműködési Fórum elnöke röviden ismertette az egyetemi tehetséggondozás és érdekképviselet szervezetrendszerét. Kifejtette, hogy a szakkollégiumoknak sikerült az elmúlt évekhez képest felülmúlniuk magukat a versenyen, hiszen a pályamunkák közel háromnegyedét szakkollégisták küldték be. A verseny azért kiemelten fontos a hallgatóknak, mert ezen keresztül megtapasztalhatják, hogy milyen egy tudományos művet létrehozni, milyen hivatkozási rendszert kell hozzá használni, illetve hogyan kell forrást keresni.

A Tudomány Kapujában poszterverseny eredményeit Bányász Péter, az NKE Államtudományi és Közigazgatási Kar, Elektronikus Közszolgálati Intézet oktatója, a rendezvény szervezője ismertette:

Kiberbiztonság szekció:

I. Ináncsi Mátyás – (NKE ÁKK)

II. Dancsok Petra – (NKE NETK – Magyary Szakkollégium)

III. Hatházi Kinga – (NKE ÁKK)

Általános szekció:

I. Kolostyák Kamilla (NKE ÁKK – Magyary Szakkollégium)

II. Kovács Kata (SZIE GTK – BME Management Szakkollégium)

III. Avasán Nikolett (ELTE BTK)

Államtudományi szekció:

I. Losonczi Krisztián (NKE NETK – Magyary Szakkollégium)

II. Szabó Roland (NKE NETK – Magyary Szakkollégium)

III. Herczeg Zoltán (NKE ÁKK – Magyary Szakkollégium)

Biztonság szekció:

I. Szabó Mátyás (NKE NETK – Ostrakon Szakkollégium)

II. Szabó Regina (NKE NETK – Nemzetbiztonsági Szakkollégium)

III. Fülöp Eszter (NKE NETK – Nemzetbiztonsági Szakkollégium)

Rendészet szekció:

I. Veszelka Tamara (NKE ÁKK – Ostrakon Szakkollégium)

II. Balogh Regina (NKE RTK – Szent György Szakkollégium)

III. Petz Dávid (NKE RTK – Szent György Szakkollégium)

 

Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes